Can Moret

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Moret
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXVII
Característiques
Estil arquitectònicObra popular, barroc
Localització geogràfica
Entitat territorial administratival'Armentera (Alt Empordà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. de l'Església, 9. L'Armentera (Alt Empordà)
Map
 42° 10′ N, 3° 04′ E / 42.17°N,3.07°E / 42.17; 3.07
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC17873 Modifica el valor a Wikidata

Can Moret és una casa d'habitatge, antiga masia, del municipi de l'Armentera inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. És una de les cases més antigues del poble.[1] També es va dir abans Mas Espolla i Mas Viader.[2]

Descripció[modifica]

Edifici situat a cinquanta metres de l'església de Sant Martí. És una casa entre mitgeres, de la que cal destacar la posició respecte a la resta de construccions del carrer, ja que no està al mateix nivell sinó que està més endarrerida. És una casa de pedra, de planta baixa i primer pis, amb una porta d'entrada de dimensions semblants al finestral del primer pis. Aquesta porta principal està envoltada per un encoixinat de carreus i als superiors s'hi pot veure la inscripció: JACOBUS VIADER ME FECIT - 1686. Del segon pis destaca la gran finestra emmarcada amb un marc, a la part superior del qual hi ha fris i cornisa. El fris està decorat amb tres elements circulars. Al costat d'aquesta finestra hi ha una altra finestra més petita, creada a partir de quatre grans carreus. El teulat de l'edifici és a dues vessants, amb coberta de teules.[3]

Història[modifica]

A la llinda de la porta hi ha la següent inscripció: 1686. Jacobus viader me fecit.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Moret
  1. «Can Moret - L'Armentera». Pobles de Catalunya. Centre d'Estudis i Divulgació del Patrimoni. [Consulta: 13 maig 2020].
  2. Inglada Gimeno, Joan Ramon. «El Mas Espolla». A: Els Masos de l'Armentera : cinc segles d'història. Armentera: Ajuntament de l'Armentera, 2000. ISBN 84-607-0655-9. 
  3. 3,0 3,1 «Can Moret». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 10 gener 2014].