Can Soler (Barcelona)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Soler, Granja Soler o Can Gener
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaParc natural de Collserola Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXIX
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaHorta-Guinardó (Barcelonès) i Barcelona Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCtra. de Sant Cugat, 114-132 (ctra. de l'Arrabassada). Barcelona
Map
 41° 26′ N, 2° 08′ E / 41.43°N,2.13°E / 41.43; 2.13
IPA
IdentificadorIPAC: 30274
Catàleg de Patrimoni Arquitectònic de Barcelona: BIU 2831
Lloc webbcnsostenible.cat… Modifica el valor a Wikidata

Can Soler, o Granja Soler o Can Gener és una masia ubicada al barceloní Districte d'Horta-Guinardó. Està situada al torrent de la font del Bacallà.

Història[modifica]

La primera referència històrica de la masia de Can Soler es troba ja a les actes capitulars del monestir de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron. Amb data de 29 d'abril de 1801, la masia és citada com a casa Berengueras, àlies Casa Boix. Aquest darrer nom es va conservar durant tot el segle xix.

És al segle xx quan se la comença a conèixer com a Granja Soler pel nom del propietari, Antoni Soler. A prop de la masia, hi ha una bassa que recull l'aigua de la mina de la font del Bacallà, que servia per regar els conreus.

Actualment la masia és un equipament de l'Ajuntament de Barcelona.[1] La Masia acull el Centre de Natura de Can Soler, dedicat a la natura i a la sostenibilitat, i a difondre el patrimoni natural i cultural del seu entorn.[2]

Descripció[modifica]

Can Soler és la masia més ben conservada del barri de Sant Genís dels Agudells. Aquest casalot es troba a peu de la Rabassada (carretera de Sant Cugat, 114), davant del Club de tennis Vall Parc, tot i que l'accés més agradable és des del carrer Cànoves, passant pel camp de futbol.

La finca de 2.342 m², en part forestal, conserva la seva aparença original. La masia està situada en un entorn agrícola, just a l'entrada del Parc de Collserola.

També coneguda com a Can Gener, Casa Berengueras o Casa Boix, la masia es va construir a principis del segle xix, té coberta de teulada àrab i a la façana encara s'hi poden veure uns notables esgrafiats.

Fins al 2000, se'n van cuidar uns masovers, i durant anys, l'antiga masia va acollir unes dependències de l'empresa municipal Barcelona Activa.

Fins no fa gaire, disposava d'uns horts, cuidats per jubilats del districte que es regaven amb una bassa de 400 metres quadrats que s'omplia amb aigua procedent del proper i popular torrent de la Font del Bacallà.

Des del 2010, el recinte és gestionat per l'Escola d'Art Floral i Disseny de Jardins i a la construcció original s'hi ha afegit una estructura moderna realitzada en acer corten.

Referències[modifica]

  1. «Rutes històriques pel Districte d'Horta-Guinardó». Rutes històriques pel Districte d'Horta-Guinardó. [Consulta: 27 març 2013].
  2. «Centre de Natura. Aula Ambiental Can Soler». Ajuntament de Barcelona.

Bibliografia[modifica]

  • Bou i Roura, Lluís «Itineraris Horta-Guinardó». . Ajuntament de Barcelona, 2002.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Soler