Canal Taronja

De Viquipèdia
Infotaula d'organitzacióCanal Taronja
Canal Taronja logo.svg
Dades
Tipuscanal de televisió Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Propietat deTaelus Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcanaltaronja.cat Modifica el valor a Wikidata
Cobertura TDT del Canal Taronja.

Canal Taronja és una televisió local privada amb llicència per emetre en digital a les Comarques Centrals de Catalunya: Bages, Berguedà i Solsonès; Anoia, i Osona i Moianès. És el canal de televisió de proximitat i referència a la Catalunya Central.

El canal va néixer impulsat per Ferran Debant, president del grup de comunicació Taelus, propietari de Ràdio Manresa i d'altres canals i suports informatius de caràcter de proximitat, com el periòdic quinzenal gratuït Freqüència.

El canal forma part del grup Televisions Digitals Independents (TDI) i de la Xarxa Audiovisual Local (XAL)

Canal Taronja va iniciar les emissions en analògic el 5 de febrer de 2007 al Bages i Osona.[1] Les emissions en digital s'iniciaren el juliol de 2008 a Osona, a mitjan gener de 2010 a l'Anoia. L'any 2011 va signar el contracte amb Tradia Telecom, filial d'Abertis, per posar en marxa la infraestructura tècnica necessària al centre emissor de la Torregassa, per cobrir amb senyal digital la comarca del Solsonès.[2]

El desembre de 2013 s'obrí una delegació del canal al Solsonès. Els estudis de televisió estan situats al nucli antic de Solsona i els continguts produïts per aquesta delegació són distribuïts a través de dues finestres: Canal Taronja Central i Solsonès TV.[3]

El juliol del 2020, el canal ha obtingut una nova llicència de TDT, en aquest cas per emetre a Sabadell.[4] Es tracta d'una llicència que va ser adjudicada a Diari de Girona, SA que ha arribat a un acord de cessió amb Grup Taelus, propietari de Canal Taronja.


Comarques Centrals[modifica]

La seu central del Grup Taleus de Comunicació es troba al centre de Manresa (el Bages). Concretament, al Carrer Nou, 47 entresòl (08241).[5]

Programes[modifica]

A la programació del Canal Taronja de les Comarques Centrals hi ha una gran varietat de programes. Part dels programes de la llista següent, s'emeten actualment.

Títol del programa Descripció
Al dia. És l'informatiu del migdia de les comarques del Bages, el Berguedà, Osona i el Moianès.
Anem per Feina
Aula Taronja Programa dedicat al món empresarial a l'abast dels infants i adolescents. És un programa que s'emet quinzenalment i té uns 25 minuts de durada.
Barra Lliure L'objectiu d'aquest programa és el de donar veu a tota la pluralitat del país. S'hi tracten temes de diferent temàtica, amb la presència de persones que hagin tingut una tasca important a nivell de país.
Cap i Casal Programa de debat i anàlisi polític a nivell municipal. Hi participen els diferents alcaldes i regidors de la comarca del Bages i de la Catalunya Central. Núria Rius n'és la productora i qui condueix el programa que s'emet els dimecres de 16h a 17h i de 23h a 00h.
Com a casa Miquel Rial presenta aquest programa que té l'objectiu d'explicar el dia a dia de persones que han vingut a viure a Catalunya des d'altres països. S'hi tracta, principalment, la seva manera de viure, quins costums tenen i la comunicació amb els seus familiars i amics.
ConnectiCat
Consulta Oberta
El reportatge Programa destinat a emetre reportatges que tracten diferents temàtiques.
Especials GTCPlus Programa on l'objectiu principal és el d'aconsellar en l'àmbit laboral, especialment en el procés de buscar feina El nom del programa és degut al fet que GCT Plus és una empresa de treball temporal (ETT) que el seu treball és el d'oferir llocs de treball a persones que volen millorar la seva vida
Fem territori Programa especialitzat en l'activitat cultural de la Catalunya Central. A través de reportatges i entrevistes a persones del territori que hi estan involucrades.
Fent camí Fent Camí tracta de fer un recorregut per diferents zones de la Catalunya Central mentre Miquel Rial, el presentador, entrevista a la persona seleccionada.
Fet al País Aquest programa tracta d'explicar l'economia de Catalunya en diferents àmbits com la moda, l'espectacle i l'alimentació, relacionant-ho amb vàries empreses del país.
Gabinet de crisi A Gabinet de crisi es tracten temes d'actualitat política i social, entre d'altres. Hi participen varis tertulians i és conduït per Francesc Serrat.
InfoTaronja Informatiu diari que té l'objectiu d'informar amb rapidesa, concreció, dinamisme, objectivitat i proximitat. S'emet de dilluns a divendres i es fa redifusió en diferents franges horàries.
L'altra cara
Molt personal Entrevistes en que l'objectiu que s'hi planteja és el de captar l'essència de la personalitat dels diferents convidats. És presentat per Montse Costa.
Mons Paral·lels Programa que tracta aspectes sovint amagats, com són l'espiritualitat, les malalties de l'ànima, les constel·lacions familiars o el ioga.
Objectiu Bages Et portem el millor de casa nostra. Parlem de societat, cultura, esports i molt més. Cada dimarts a les 18.30h a @canaltaronja.
Parlem amb Entrevistes amb persones vàries. Dirigit per Pilar Goñi.
Picalletres
Planeta Animal Programa que Antracta sobre diferents animals, ja siguin de granja, domèstics, exòtics... És presentat per Miquel Rial.
Sempre amunt! Programa que té l'objectiu de fer un seguiment de les colles castelleres de la Catalunya Central.
Targeta Taronja S'hi tracta l'actualitat esportiva de la comarca de diferents esports. Especialment, del Bàsquet Manresa.
Treballar segur


Anoia[modifica]

Els estudis de Canal Taronja Anoia es troben al centre d'Igualada, a la Rambla Sant Isidre, 18, 2n 1a. El telèfon de contacte és 93 804 10 58, i el correu electrònic és anoia@canaltaronja.cat.[6]

Programes[modifica]

Els programes que el Canal Taronja d'Anoia emet actualment són els següents:

Programa Descripció
Anem per feina Programa que es basa en debats empreserials.
Connecti.cat
El gust de l'Anoia S'hi tracten i es descobreixen productes gastronòmics de la comarca.
El Termòmetre El Termòmetre s'emeten debats d'actualitat local i comarcal.
Especials Reportatges i monogràfics especials de diferent temàtiques.
Especials GTCPlus Espai de consells per trobar feina.
Info Taronja Informatiu diari que s'emet de dilluns a divendres.
Joves Talents Entrevistes als joves d'Igualada i l'Anoia.
La meva Anoia En aquest programa, diferents persones residents a la comarca ensenyen els seus paisatges preferits.
La motxilla Taronja Aquest programa es basa en rutes turístiques arreu de la comarca de l'Anoia.
La plaça Entrevistes a persones rellevants d'Igualada i l'Anoia.
SúperSa En aquest programa es detalla més sobre l'alimentació saludable i els productes de proximitat.
Targeta Taronja Anàlisi de l'actualitat esportiva d'Igualada i l'Anoia.
Vísceres i indumentària Aquest programa es basa en entrevistes on la moda i els complements en són els protagonistes.

Osona i Moianès[modifica]

La seu central de Canal Taronja Osona i Moianès, està ubicada al centre de Vic, on hi ha els seus estudis de ràdio i televisió. Concretament, es troba al Carrer Sant Antoni, 2, 1r (08500). El telèfon de contacte és 93 886 82 59, i el correu electrònic és osona@canaltaronja.cat.[7]

Programes[modifica]

Els programes que el Canal Taronja d'Osona i del Moianès retransmet actualment són els següents:

Programa Descripció
Anem per feina Debats empreserials
Arrels S'hi retransmeten imatges de les Festes Majors i els esdeveniments importants de la comarca.
Cap i Casal Entrevistes a alcaldes i alcaldesses d'Osona i el Moianès.
De tot i + En aquest magazine, s'hi incorporen seccions d'oci, entreteniment, salut i creixement personal.
El Termòmetre Entrevista i debat que afecta a l'actualitat política i social de les comarques d'Osona i el Moianès.
En imatges En aquest programa s'hi elabora un resum breu dels actes esportius i culturals de les comarques corresponents.
Especials Monogràfics i reportatges especials de diferents temàtiques.
Gent de casa Entrevistes als representants de les entiats i els ajuntaments de les activitats de les comarques.
Info Taronja Informació diari, de dilluns a divendres.
La plaça Entrevista en profunditat a un personatge rellevant de les comarques d'Osona i el Moianès.
La vida és taronja Tertúlies per a l'autoconeixement i el treball interior.
Moguts per la base Programa setmanal dedicat a l'esport infantil que emetrà reportatges mostrant els més petits dels clubs esportius de les comarques respectives.
Parlem amb Entrevistes amb profunditat amb persones d'arreu de la comarca.
Set d'art Programa dedicat als Estudis de Règim Especial que ofereix el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
Targeta Taronja Anàlisi de l'actualitat esportiva d'Osona i el Moianès.


Freqüències[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Canal Taronja: una nova televisió local», 22-03-2007. [Consulta: 15 maig 2011].
  2. comunicacio21.cat, El senyal de la TDT local del Bages-Berguedà-Solsonès arribarà al juny
  3. «Albert Muntada, coordinador Canal Taronja Solsonès». Canal Taronja, 15-01-2014. Arxivat de l'original el 2014-02-21. [Consulta: 15 febrer 2014].
  4. «Acord 75/2020 de sol·licitud d'autorització prèvia de la societat Diari de Girona, SAU, per a la transmissió de la llicència de la demarcació de Sabadell (canal 45, programa 4, referència TL12B), a favor de la societat Taelus SL», 22-07-2020. [Consulta: 7 setembre 2020].
  5. «Contacte». [Consulta: 8 maig 2019].
  6. «Contacte». [Consulta: 8 maig 2019].
  7. «Contacte». [Consulta: 8 maig 2019].

Enllaços externs[modifica]