Canal de Balaguer

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de geografia físicaCanal de Balaguer
Tipologia canal hidràulic
Modifica dades a Wikidata

El Canal de Balaguer va ser pensat per regar els secans d'Algerri, Castelló de Farfanya, Albesa, Torrelameu, Menàrguens i Balaguer. El 8 de juny del 1951 el Ministeri d'Obres Públiques publica l'ordre per la qual es construirà el Pantà de Santa Anna i és a partir d'aquest ordre que els municipis citats anteriorment veuen possible la construcció del Canal.

L'Alcalde de Balaguer junt amb els alcaldes restants estaven molt interessats i creien profundament en el benefici que el Canal duria als seus municipis; per això van treballar conjuntament per aconseguir-ho, també amb el suport dels seus respectius vilatans. Els alcaldes d'aquell moment que van iniciar el projecte del Canal eren:

  • Alcalde de Balaguer: Luis Rúbies Figuerol.
  • Alcalde d'Algerri: Domingo Brufal Dalfó.
  • Alcalde de Castelló de Farfanya: Miguel Fontova Carles.
  • Alcalde d'Albesa: Jaime Costa Ametlla.
  • Alcalde de Menàrguens: José Ortiz Vicens.

Cal esmentar la inestimable ajuda del Governador Civil de Lleida, Sr. José Pagés Costart, que pren possessió del seu càrrec l'octubre del 1951 i que els donarà eficaç i valuós suport.

En el mateix sentit, l'Alcalde de Balaguer visita al febrer del 1952 el Director General d'Obres Hidràuliques. Aquesta visita havia estat aconsellada pel Director adjunt de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, Sr. Francisco Fernández Fristchi que també veia positiva la construcció del Canal de Balaguer.

Destaca el fet que el poble de Tragó de Noguera, que havia de quedar negat per les aigües del Pantà de Santa Anna, demana ser traslladat a les noves zones de reg del Canal de Balaguer.

El Ministre d'Obres Públiques visita Lleida el mateix any 1952 i es compromet a estudiar el tema del Canal.

Els municipis interessats en la construcció del Canal creen una Comunitat de Regants a cada poble i una Junta Central que els representi a tots ells.

L'Alcalde de Balaguer d'acord amb la resta d'alcaldes interessats i aconsellat pels Directors de la Confederació decideix demanar la concessió d'un cabal de 7,787 m3 d'aigua per jornada de 12 hores de treball.

Bibliografia[modifica]

Coord.: 41° 45′ 22″ N, 0° 48′ 10″ E / 41.756119°N,0.802797°E / 41.756119; 0.802797