Canal de Schlemm

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaCanal de Schlemm
Preparació histològica del canal de Schlemm.
Tall sagital del globus ocular. Es pot veure el canal de Schlemm enmig a l'esquerra.
Detalls
Llatísinus venosus sclerae Modifica el valor a Wikidata
Part deescleròtica Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
MeSHD000092662 Modifica el valor a Wikidata
TAA12.3.06.109 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 51873 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.1005
EB Onlinescience/Schlemms-canal Modifica el valor a Wikidata
Terminologia anatòmica
Diagrama de la part anterior de l'ull humà (secció horitzontal del dret vist des de dalt).
1. Cristal·lí, 2. Zònula ciliar o lligament suspensori del cristal·lí; 3. Cambra posterior i 4. Cambra anterior amb el 5. Trajecte de l'humor aquós; 6. Pupil·la, 7. Corneosclera, amb 8. Còrnia, 9. Sistema trabecular i canal de Schlemm. 10. Limbe esclerocornial i 11. Escleròtica; 12. Conjuntiva. 13. Úvea amb 14. Iris i 15. Cos ciliar

El canal de Schlemm o si venós de l'escleròtica és un canal circular de l'ull que recull l'humor aquós de la cambra anterior i el porta fins al torrent sanguini. És un tub recobert per epiteli, molt semblant als vasos limfàtics.

Rep el seu nom de l'anatomista alemany Friedrich Schlemm (1795-1858).

Paper al glaucoma[modifica]

Pràcticament la totalitat de l'humor aquós s'evacua de l'ull pel canal de Schlemm. En condicions normals, la producció i drenatge d'humor aquós es manté constant mantenint la pressió intraocular estable. Per diverses raons que encara s'estan investigant, el canal de Schlemm i/o el teixit que el precedeix (xarxa trabecular) es poden bloquejar augmentant la resistència a la sortida de l'humor aquós de l'ull. Això provoca una acumulació de fluid a la cambra anterior i un augment de la pressió intraocular. L'augment sostingut de la pressió intraocular és el principal causant del glaucoma.

Bibliografia[modifica]

  • Cassin, B. i Solomon, S.: Dictionary of Eye Terminology. Gainsville, Florida: Triad Publishing Company, 1990. (anglès)
  • Johnson, M.C. i Kamm, R.D.: "The role of Schlemm's canal in aqueous outflow from the human eye", Invest Ophthalmol Vis Sci, març 1983, 24(3):320-5. PMID: 6832907. (anglès)