Canal de Schlemm

De Viquipèdia
Infotaula anatomiaCanal de Schlemm
Gray870.png
Preparació histològica del canal de Schlemm.
Gray883.png
Tall sagital del globus ocular. Es pot veure el canal de Schlemm enmig a l'esquerra.
Detalls
Llatísinus venosus sclerae Modifica el valor a Wikidata
Part deescleròtica Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
TAA12.3.06.109 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 51873 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.1005
EB Onlinescience/Schlemms-canal Modifica el valor a Wikidata
Terminologia anatòmica
Diagrama de la part anterior de l'ull humà (secció horitzontal del dret vist des de dalt).
1. Cristal·lí, 2. Zònula ciliar o lligament suspensori del cristal·lí; 3. Cambra posterior i 4. Cambra anterior amb el 5. Trajecte de l'humor aquós; 6. Pupil·la, 7. Corneosclera, amb 8. Còrnia, 9. Sistema trabecular i canal de Schlemm. 10. Limbe esclerocornial i 11. Escleròtica; 12. Conjuntiva. 13. Úvea amb 14. Iris i 15. Cos ciliar

El canal de Schlemm o si venós de l'escleròtica és un canal circular de l'ull que recull l'humor aquós de la cambra anterior i el porta fins al torrent sanguini. És un tub recobert per epiteli, molt semblant als vasos limfàtics.

Rep el seu nom de l'anatomista alemany Friedrich Schlemm (1795-1858).

Paper al glaucoma[modifica]

Pràcticament la totalitat de l'humor aquós s'evacua de l'ull pel canal de Schlemm. En condicions normals, la producció i drenatge d'humor aquós es manté constant mantenint la pressió intraocular estable. Per diverses raons que encara s'estan investigant, el canal de Schlemm i/o el teixit que el precedeix (xarxa trabecular) es poden bloquejar augmentant la resistència a la sortida de l'humor aquós de l'ull. Això provoca una acumulació de fluid a la cambra anterior i un augment de la pressió intraocular. L'augment sostingut de la pressió intraocular és el principal causant del glaucoma.

Bibliografia[modifica]

  • Cassin, B. i Solomon, S.: Dictionary of Eye Terminology. Gainsville, Florida: Triad Publishing Company, 1990. (anglès)
  • Johnson, M.C. i Kamm, R.D.: "The role of Schlemm's canal in aqueous outflow from the human eye", Invest Ophthalmol Vis Sci, març 1983, 24(3):320-5. PMID: 6832907. (anglès)