Candy Crush Saga

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Candy Crush Saga és un videojoc per a telèfons intel·ligents (Android i iOS) i per a Facebook llançat el 14 de novembre de 2012 i desenvolupat per King.[1] Al març de 2013, Candy Crush Saga va superar FarmVille 2 com el joc més popular a Facebook, amb 45,6 milions d'usuaris mensuals mitjana. També va ser l'aplicació mòbil gratuïta més descarregada des de dispositius Apple el 2013.[1] És una variació del seu navegador joc Candy Crush.

Jugabilitat [cal citació][modifica | modifica el codi]

El joc és una variació de "partit" tres jocs com Bejeweled. Cada nivell té una reixeta en forma diferent ple de dolços d'entre tres i sis colors diferents i, de vegades obstacles. El moviment bàsic del joc consisteix a intercanviar les posicions de dos caramels per alinear grups de tres caramels del mateix color, amb la qual cosa desapareixen, causant que caramels per sobre d'ells col·lapsin en l'espai que queda darrere, creant sovint reaccions en cadena. Els moviments i les alineacions han de ser horitzontals o verticals. Els objectius del nivell s'han de complir abans que el jugador es quedi sense moviments (o sense temps en els nivells cronometrats). En cada cas, el jugador ha de guanyar els punts suficients per aconseguir la primera estrella (de 3) en el sistema de puntuació. Hi ha cinc tipus diferents de nivells:

 • Moviments: El jugador té un nombre determinat de moviments i ha d'assolir la puntuació mínima abans de quedar-se sense moviments.
 • Gelea: Alguns, si no tots els caramels de la placa estan tancats en "gelea" i el jugador ha de coincidir amb els caramels per eliminar una o dues capes de gelatina de la placa utilitzant un nombre determinat de moviments.
 • Ingredients: peces de joc inigualables especials (cireres i castanyes) apareixen en el tauler i el jugador ha de netejar les peces per sota d'ells per arribar a un punt de lliurament amb un nombre determinat de moviments. Apareixerà un menú a la pantalla per dir al jugador la quantitat d'ingredients que es necessiten per guanyar el joc.
 • Guanya: El jugador ha d'aconseguir la puntuació 1 estrella dins d'un termini determinat. Peces especials apareixen en el tauler per afegir temps al rellotge.
 • Dolços Ordre: El jugador ha de reunir un determinat nombre de caramels de colors, dolços especials, o combinacions especials de caramel amb un nombre determinat de moviments.

Si el jugador té èxit en assolir l'objectiu de la gelea, els ingredients, o els nivells de comandes de caramel, el joc fa un "Crush Sugar", a partir d'una ronda de bons automàtica quan s'utilitzen jugades restants del jugador per augmentar el marcador a través de la creació de diversos dolços especials del tauler. Si el jugador no guanya 1 estrella des de la seva puntuació, es redueix una vida. El jugador té un nombre predeterminat de cinc vides, amb cada vida restaurada després d'una mitja hora. El jugador té l'opció de demanar als amics més vides, la compra d'un article de la restauració de la vida o la compra d'un article especial que ampliï el nombre de vides que el jugador té per defecte.

Els nivells s'organitzen en "Episodes" de 15 nivells cada un, amb el tema de fons a un cert ajust. En l'actualitat (a partir del 18-Mai-2013) hi ha 380 nivells en la versió Facebook i 335 nivells en la versió d'smartphones.

Els caramels especials es creen quan les combinacions de quatre o més caramels del mateix color es corresponen entre si.

 • Caramel Ratllat: Quan quatre caramels del mateix color es combinen en una fila o columna d'un caramel ratllat es crea. L'orientació de les ratlles depèn de la forma en què els quatre caramels van ser alineats. Per exemple: la creació d'un caramel ratllat del 4 del mateix color en una fila crea un caramel ratllat vertical, mentre que la creació d'un caramel ratllat del 4 del mateix color en una columna crea un caramel ratllat horitzontal. Quan aquesta obra es correspon, esborrarà tots els dolços, en sentit horitzontal o vertical.
 • Wrapper Candy: Quan cinc caramels del mateix color es corresponen ja sigui en una L o formació de forma de T un caramel embolicat es crea. Quan aquest dolç es correspon explota dues vegades en una fila, eliminar un 3 per 3 caixa al voltant de si mateix cada vegada.
 • Bomba de Color: Quan cinc caramels del mateix color es combinen en una sola línia es crea una bomba de color. Quan aquest dolç s'intercanvia amb altres dolços, tots els dolços d'aquest color es retiren del tauler.
 • Jelly Fish: Només apareixen en Crush sucre (o pot ser comprat pel Yeti Shop), i si coincideixen es desactivi 3 dolços (amb gelatina) l'atzar en el tauler. Fins i tot pot esborrar la gelatina darrere dels caramels d'obstacles.

Una altra característica a Candy Crush és l'intercanvi de dos caramels especials que creen un efecte més poderós que el joc sol.

 • Quan s'intercanvien 2 Caramels de ratlles, s'esborrarà una columna vertical i fila horitzontal, fins i tot si les ratlles s'enfronten a la mateixa adreça.
 • Quan un caramel a ratlles i Wrapped Candy (de qualsevol color) s'intercanvien entre si, es crea un caramel a ratlles gegants. Després de la seva creació es mou en una direcció horitzontal i a continuació, una direcció vertical, aclarint 3 files de caramels i després 3 columnes de caramels.
 • Quan una bomba de color i Candy Stripped s'intercanvien, convertirà tots els caramels del mateix color que el caramel ratllat en altres caramels ratllats i detonar tots alhora.
 • Quan s'intercanvien 2 Candies embolcall, el radi de l'explosió es doblega per formar un quadre de 5 per 5 per dolços voltant.
 • Quan una bomba de color i un caramel embolicat s'intercanvien, esborrarà tots els caramels del mateix color i desactivi altres caramels de colors a l'atzar.
 • Quan s'intercanvien dues bombes de color, tots els dolços s'esborraran a partir de tot el tauler de joc.
 • Quan una medusa i Candy Striped s'intercanvien, es convertirà 3 dolços (amb gelatina) a l'atzar en les ratlles i els van detonar al mateix temps. Si el peix va a una pedra, simplement esborrar el darrere de melmelada.
 • Quan una medusa i la bomba de colors es canvien, van a esborrar setembre dolços (amb gelatina) de forma aleatòria.

Altres diversos "Boosters" es poden comprar a la botiga de Yeti, com el Lollipop Hammer, que pot esborrar un caramel a la junta directiva, o l'augment del temps o moviments propulsors.

Obstacles també apareixen en nivells. Aquests inclouen els dolços inigualables regalèssia, els caramels de xocolata en expansió, els caramels bomba que acaben el joc si no es netegen abans que s'acabi el temps i els dolços tassa de crema batuda que requereixen diverses coincidències per eliminar. La junta també contindrà caramels litoral, caramels de regalèssia a "gàbies" que no es pot moure fins que s'aparellen i melmelada, que té un dolç especial.[2]

Popularitat[modifica | modifica el codi]

El joc ha tingut més de 500 milions de descàrregues (Octubre de 2013).

Candy Crush Saga és popular a Facebook amb més de 64 milions de "m'agrada" a la pàgina de l'aplicació. És la més popular a Facebook i la de més recaptació a les botigues d'Apple i Google Apps.

El joc fa un cameo en el vídeo musical de "Gentleman" de Psy.

Candy Crush Saga ha estat objecte d'especial atenció en els mitjans de Hong Kong, amb informes tan variats sobre el nombre de jugadors del joc ( un de cada set habitants de Hongkong), la modificació de les relacions interpersonals, l'estudi de la tensió al coll a causa a la postura incorrecta durant el joc, o fins i tot de l'ansietat en qui no pot passar de cert nivell.

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. 1,0 1,1 «Candy Crush Saga, líder també entre les aplicacions d'Apple». Ara, 23 desembre 2013, p. 38.
 2. Similar games like Candy Crush Saga