Cap escolta

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Caps escoltes és el nom que s’atorga al monitor de lleure dins de l’escoltisme. És la persona que educa amb valors en el temps de lleure d’infants i joves en un agrupament o cau ja sigui de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Escoltes Catalans o Acció Escolta de Catalunya de manera totalment voluntària.

Què és necessari per a ser cap escolta?[modifica]

Per tal de ser cap escolta no es necessita una titulació específica però molts d’ells són monitors o directors de lleure. Que és un curs on es fa una part teòrica, una part pràctica i finalment s’ha d’entregar una memòria. Però si que és important que defensi els valors de l’associació a la qual pertany com ara: respecte, solidaritat… i per tal de poder ser cap cal un fort compromís amb la tasca.

Quina tasca duen a terme?[modifica]

Els caps escoltes s’encarreguen de la gestió de l’agrupament, però sens dubte la seva tasca més important és la que fan directament amb els infants i joves. Programen les activitats del cau, les porten a terme i posteriorment en fan la seva avaluació i retroalimentació, tot això sota uns objectius pedagògics marcats. És per això que esdevenen referents pedagògics pels infants i joves. A més, els i les caps escoltes formen part d’un agrupament o cau i per tant tenen una sèrie de càrrecs, on s’encarreguen de: la tresoreria, les relacions exteriors, la tasca pedagògica o tècnica…

Com es coordinen?[modifica]

Els caps formen part del Consell d'Agrupament, que és l'òrgan decisiu de l'entitat. Aquest està format per caps, els Clan o Truc (branca dins l’escoltisme) i altres membres amb càrrecs i funcions diferents. El consell d'agrupament es reuneix regularment per a portar conjuntament totes les tasques de l'agrupament i prendre decisions sempre de manera assambleària i per concens.