Capel·lià

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaCapel·lià
 Governador romà 

Activitat
Ocupació Soldat
Període Imperi romà
Modifica les dades a Wikidata

Capel·lià (Capellianus) fou governador de Numídia nomenat per l'emperador Maximí el Traci.

Sembla que era d'una família senatorial de Cirta, i va ser edil, questor i pretor; Maximí el va nomenar legatus (llegat) a Numídia amb el comandament de la Legio III Augusta. L'enemistat amb la família de Gordià és esmentada repetidament encara que les causes no són clares.

A la veïna província d'Àfrica hi havia força descontentament entre els gran terratinents i va esclatar una revolta a Thysdrus (El Djem) que va proclamar emperador al vell procònsol Gordià I (març del 238). Gordià I va associat al seu fill Gordià II al tron.

Capel·lià, segurament més per rivalitat amb Gordià que per lleialtat a Maximí, va reunir als soldats de la legió i altres soldats veterans, i forces númides entrenades pel combat i va marxar contra el nou emperador. Fou Gordià II qui va fer front a Capel·lià amb les milícies locals mal preparades. Gordià II fou derrotat i mort prop de Cartago l'abril del 238. Gordià I en saber la mort del seu fill es va suïcidar.

Mort Maximí el mateix abril a Aquileia, al 239 l'emperador Gordià III va dissoldre la Legio III Augusta. No se sap que fou de Capel·lià però cal pensar que ja havia estat destituït i probablement va fugir i va morir foscament o fou executat.