Capella de Mas Carreras

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Capella de Mas Carreras
Imatge
Dades
TipusEsglésia i capella Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteJosep Maria Jujol i Gibert Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XIX Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicmodernisme
arquitectura barroca Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaRoda de Berà (Tarragonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCarrer Mas Carreras, 15 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 10′ 26″ N, 1° 29′ 04″ E / 41.173839°N,1.484475°E / 41.173839; 1.484475
Bé cultural d'interès local
Data23 novembre 2010
Id. IPAC12324 Modifica el valor a Wikidata

La Capella de Mas Carreras és una petita capella de Roda de Berà (Tarragonès) que es trobava originàriament al costat d'una casa d'estiueig avui en dia desapareguda. Construïda a inicis del segle xx, va ser ampliada i decorada per l'arquitecte Josep Maria Jujol i Gibert durant els anys 40 del segle passat. Es troba a la urbanitzada zona costanera del terme, envoltada de blocs d'apartaments. S'hi pot accedir des de l'Avinguda Reina Fabiola, mitjançant un pas per a vianants, i des del carrer Josep Maria Jujol.

La intervenció jujoliana[modifica]

El Mas Carreras (anteriorment Mas Guinovart) havia estat propietat de Pere Pascual i Bonaventura Carreras, els quals coneixien personalment a Josep Maria Jujol. Aquesta amistat va fer que l'arquitecte tarragoní passés diverses temporades al mas fent reformes, primer a la casa de camp i posteriorment a la seva capella adjacent.

Jujol va començar la seva intervenció a la capella ampliant-la amb un petit absis sostingut per columnes de pedra de Santa Tecla. Posteriorment va col·locar una nova mesa d'altar dissenyada per ell mateix i exempta, de manera que es podia dur a terme la celebració litúrgica de cara als fidels.

Un cop acabada la feina de paleta, el mateix Jujol va començar la tasca decorativa, duta a terme de manera intermitent al llarg dels següents anys, la qual va incloure tant la decoració pictòrica de les parets com l'elaboració d'objectes litúrgics i làmpades. Tot plegat és un clar exemple de la concepció d'art total que tenia Jujol.[1]

En l'Espai Jujol del Centre Cívic la Roca Foradada del Roc de Sant Gaietà estan exposats alguns dels objectes litúrgics que hi havia a la capella de Mas Carreras. En el referit centre cultural municipal es poden concertar visites guiades al petit oratori.

Referències[modifica]

  1. Jujol jr. 2012, p.2-10

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Capella de Mas Carreras
  • Jujol jr., Josep M.; CER. “L'empremta de Josep M. Jujol a Roda de Berà”, “Boi”: 2012, 28.