Caprasi de Lerins

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaSant Caprasi de Lerins
Aulla-IMG 0481.JPG
Tomba del sant a S. Caprasio ad Aulla
Nom original Caprais de Lérins
Dades biogràfiques
Naixement Caprasius Lirinensis
Segona meitat del segle IV
Provença?
Mort ca. 430
Monestir de Lerins (Canes)
Sepultura Abazzia di San Caprasio (Aulla, Toscana)
Activitat professional
Ocupació Monjo
Època Imperi romà
anacoreta
Commemoració a Església Catòlica Romana, Església Ortodoxa
Canonització Antiga
Festivitat 1 de juny
Modifica dades a Wikidata

Sant Caprasi de Lerins -Caprasius Lirinensis- (Provença?, segona meitat del segle iv - mort a l'illa de Lerins, ca. 430) va ésser un eremita que va viure a les illes de Lerins, davant Canes. És venerat com a sant per diverses confessions cristianes.

Biografia[modifica]

Actual Abadia de Lerins

De la seva vida no se sap gaire; Caprasi va fer-se ermità i va retirar-se a l'illa de Lerins; la seva fama va atreure els joves Honorat d'Arle i el seu germà Venanci, que volien seguir-ne l'exemple. Tots tres van marxar en pelegrinatge a Terra Santa i van visitar els llocs sagrats de Palestina i les noves comunitats monàstiques de Síria i Egipte. Venanci va morir al viatge, a Methoni (Messènia), i Caprasi i Honorat van emprendre el retorn.

En tornar, van establir-se a les muntanyes de Fréjus i només després van tornar a Lerins, volent imitar els Pares del desert que havien conegut. Altres persones van seguir el seu exemple, i s'hi va formar una comunitat d'eremites. Per organitzar-la, Honorat i Caprasi van inspirar-se en la regla monàstica de sant Pacomi d'Egipte. Nasqué així el que seria l'Abadia de Lerins, entre 400 i 410, un dels primers monestirs d'Occident, que va assolir gran fama i d'on van sorgir un gran nombre de bisbes i autors eclesiàstics, especialment als segles V i VI. Sembla que la direcció va recaure en Honorat, ja que Capraci podria ésser ja massa gran o potser no tenia el mateix carisma que Honorat.

Veneració[modifica]

Les seves relíquies van portar-se a l'abadia de San Caprasio d'Aulla, al nord de la Toscana. Hilari d'Arle, que havia estat monjo a Lerins, va compondre una laudatio en honor de Caprasi, que n'és la font principal sobre la seva vida.

Enllaços externs[modifica]