Captador de vent

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Un ab anbar amb doble cúpula i captadors de vent en el desert. Ciutat de Naeen, proper a Yazd.

Un captador de vent (en persa, بادگیر bâdgir; en àrab, ملقف malqaf) és un dispositiu arquitectònic de tradició iranià utilitzat durant molts segles per proveir de ventilació natural i refrescamiento a l'interior dels edificis. No va ser la primera cultura a desenvolupar-los però si la que les segueix utilitzant fins al present. Els captadors de vents posseeixen diversos dissenys, entre els quals es poden trobar els unidireccionals, els bidireccionals i els pluridireccionales.

Introducció[modifica]

La regió central d'Iran és desèrtica, amb la qual cosa per la manca d'humitat en l'aire es generen grans diferències de temperatura entre el dia i la nit. Així l'aire va de fresc a extremadament càlid a l'estiu i amb molt baixa humitat relativa tot el dia. La majoria dels edificis es construeixen de parets molt gruixudes de tova o de maó, que proporciona aïllament tèrmic i massa tèrmica. Amb aquesta estratègia de disseny passiu s'aconsegueix esmorteir la gran variació entre el dia i la nit fins a fer-la imperceptible buscant una temperatura mitjana propera al confort higrotérmico. D'altra banda el gran espessor de parets permet acumular la calor diürna per desplaçar l'ona de calor cap a la nit quan la temperatura exterior descendeix per sota de la comoditat.

Les ciutats es localitzen properes o entorn d'oasis del desert a fi d'assegurar la provisió d'aigua. Són a més de trama molt tancada: carrers estrets, de parets altes i blanquejades amb calç per reduir al mínim l'absorció de la calor solar. Els edificis i cases tenen patis profunds i terrasses on els habitants dormen en les nits caloroses d'estiu. Durant el dia les persones s'agrupen en el umbrío interior.

La calor de la llum del sol es redueix al mínim amb l'ús de finestres petites protegides amb gelosies de fusta tupidas que serveixen de protecció solar.

Funció[modifica]

Il·lustració de l'ús de captadors de vent i qanat per refrescamiento.

Els captadors de vent posseeixen les següents funcions:

Primer, un captador de vent s'encapsula i té diverses obertures orientades en la part superior (tradicionalment quatre). Es tanquen totes les boques superiors menys la que es troba en direcció al vent forçant-ho a descendir perquè després pugi per efecte xemeneia. Això genera la ventilació que refresca significativament les parts inferiors dels edificis, però si no s'incorpora una altra estratègia seria el mateix que una finestra o orifici comú per on entra aire molt calent i molt sec.

Per tant, la clau per generar temperatures baixes consisteix a minimitzar les pèrdues per ranures i orificis i conduir el major cabal d'aire possible sobre el qanat.

Qanat[modifica]

Un qanat és un dispositiu que conté aigua i es forma mitjançant un entramat dins del conducte sobre el qual es col·loquen draps humits o càntirs amb aigua en la trajectòria de l'aire captat. L'aigua té dues funcions. D'una banda humiteja el sec aire de l'exterior i per una altra absorbeix part de la calor sensible de l'aire reduint la seva temperatura, produint el mateix efecte que un càntir, per refrescar l'aigua. Això pot verificar-se fàcilment mitjançant un diagrama psicrométrico. Com el qanat també es troba totalment protegit del sol posseeix tota la seva massa una menor temperatura a causa de l'aire fresc que va circular durant la nit. Atès que l'aire fresc és més dens que l'aire càlid queda dins del sistema.

Un captador de vent, no obstant això, pot crear un gradient de pressió que aspiri una quantitat petita d'aire cap amunt a través d'una casa. Aquest aire fresc, sec de la nit, escombra l'aigua evaporant-la i refrescant-la.

Finalment, en un ambient freturós de vent o una casa sense aigua, un captador de vent funciona com un aireador passiu natural per extreure l'aire calent de l'interior de l'edifici. Crea un gradient de pressió que permet que menys aire fresc dens viatge cap amunt i fuita cap a fora del topall de la columna d'aire.

Quan es combinen els efectes de gran massa tèrmica tova amb una alta resistència tèrmica (R: m2.K/W), el captador de vents pot refrescar els espais inferiors de mesquites i cases (ex. shabestan) al moment més càlid dels migdies del desert Iranià.

Aquest dispositiu solament ha d'utilitzar-se en climes molt secs ja que les experiències en climes menys rigorosos no ha estat positiva. En particular a causa que poden proliferar certs fongs que alliberen espores que poden causar malalties respiratòries.

Altres dispositius[modifica]

El Badgir és un captador de vents petit (badgir), també denominat “shish-khan” en arquitectura persa tradicional. Shish-khans es poden encara veure damunt de les terrasses de ab anbar, i d'altres ciutats del nord dins d'Iran. Aquests se són instal·lats més com un dispositiu de ventilació pur, en comparació dels majors que serveixen de reguladors de la temperatura i la humitat de l'aire.

Galeria imatges[modifica]

Una Torre de vents (Persa:bad gir, Àrab: badghir(del Persa)) és una estructura del mig orient, particularment Iran i Baréin. Est actua naturalment com un sistema de refrigeració creant un efecte refrescant en les dures condicions climàtiques del desert.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]