Captura de pantalla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Captura de pantalla del sistema operatiu Ubuntu.

Una captura de pantalla és una foto presa per una computadora o un telèfon intel·ligent per capturar els elements vists en la pantalla del monitor o un altre dispositiu de sortida visual. Generalment és una imatge digital presa pel sistema operatiu o aplicacions sent executades en la computadora o telèfon.

Les captures de pantalla se solen usar per il·lustrar i explicar un programa, un problema particular que un usuari pugui tenir o de manera més general, quan la sortida de la pantalla s'ha de mostrar a uns altres o ser arxivada.

La manera més habitual de realitzar una captura de pantalla[1] en computadora és prement la tecla Imprimir Pantalla (de vegades denominada Print Screen, Impr Pant, Imp Pant, ImpPnt o SysRq PrtScn) situada en la part superior dreta del teclat. Depenent del sistema operatiu o entorn d'escriptori, el procés de la captura pot variar.

Linux[modifica]

  • En sistemas amb entorn KDE o GNOME, una petita finestra ens convida a establir un nom I un destining per emmagatzemar la image.
  • A Android, a partir de la versions 3.0 Hneycomb (Sistema Operatiu per tauletes) és possible realitzar la captura de pantalla seleccionant l'opció en la barra inferior, ja que des de la versió 4.0 Ice Cream Sandwich es realitza oprimint els botons "baixar volum" i "encès" a la vegada durant un parell de segons (pot variar segons els dispositiu i/o marca).

Mac[modifica]

  • En els sistemes Mac OS, polsant les tecles Command + ⇧ Majus + 3, s'obté una captura de pantalla que es guarda en l'escriptori.
  • Amb Command + Opció + ⇧ Mayús + 3 es desa en el portapapers i es pot enganxar posteriorment a un document.
  • Les mateixes combinacions amb la tecla 4 (en comptes de 3) en comptes de guardar tota la pantalla, permet seleccionar amb el ratolí la parte que t'interessa.

Windows[modifica]

  • A sistemes Microsoft Windows la imatge es desa al portapapers. Per tant, per tal d'obtenir la captura serà necessari enganxar el contingut dels portapapers (a un processador de textos o bé d'altres programes d'ofimàtica) o acudir a un editor d'imatges (com Microsoft Paint) per tal de modificar-lo i guardar-lo. D'aquesta manera posteriorment pot ser tracat com un arxiu independent. Si a més de polsar la tecla Impr Pant es polsa la tecla Alt s'obté una captura de la finestra que es tropa activa en aquell momento en comptes de l'escriptori complet.
  • A Windows 7, ara és possible ferr captures de pantalla mitjançant el programa "Retalls", que està instal·lat per defecte. Windows 7 disposa també de l'aplicació "Gravació d'accions de l'usuari" (psr)
  • Windows 8 millora la funció de captura, polsant les tecles ⊞ Win+Impr Pant o ⊞ Win+Pet Sis s'obté una captura que es guarda automàticament, creant una carpeta anomenada "Screenshots" a la carpeta "Imatges". Les captures adoptaran el nom "Captura de pantalla", amb una numeració consecutiva "(#)" i un format ".png" predeterminats, resultant com el nom de "Captura de pantalla (#).png".
  • A Windows RT, s'ha de mantenir polsat el botó "Windows", situat sota la pantalla. Al mateix temps, s'ha de polsar el botó "Baixar Volum" en el lateral esquerre de la tauleta. La pantalla s'ha de difuminar durant un segón, per tal d'indicar que s'ha realitzat una captura. La imatge es desa a la biblioteca d'Imatges, a una nova carpeta anomenada "Captures de Pantalla".
  • Windows Phone 8, es trobi o no bloquejat el móbil, s'ha de polsar simultàniament els botons ⊞ Win+Power (Power+VOL + en cas que la tecla ⊞ Win s'oculti per la pantalla). Les captures es guarden amb la seva mida original a l'aplicació de fotos, dins l'àlbum "Imatges".

Screencast[modifica]

Un altre tipus de captures són les que recullen una gran quantitat de captures seguides i registren, però, l'entrada d'àudio, donant com a resultat un arxiu de vídeo com una mena de «pel·lícula» que permet experimentar l'observar la pantalla com si haguéssim estat davant. Això es coneix com a screencast.

Referències[modifica]

  1. «¿Cómo realizo una captura de pantalla en Windows o Mac?» (en castellà). [Consulta: 8 maig 2019].

Vegeu també[modifica]