Carles Pius d'Habsburg-Lorena i Borbó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCarles Pius d'Habsburg-Lorena i Borbó

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(de) Karl Pius, Erzherzog von Österreich Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement4 desembre 1909 Modifica el valor a Wikidata
Viena (Àustria) Modifica el valor a Wikidata
Mort24 desembre 1953 Modifica el valor a Wikidata (44 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
SepulturaReial Monestir de Santa Maria de Poblet Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióEscola La Salle Bonanova Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióaristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPríncep de Toscana
FamíliaHouse of Habsburg-Tuscany (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CònjugeChrista Satzger de Bálványos (1914–2001)
FillsAlexandra Blanca Gräfin Habsburg (en) Tradueix, Maria Immaculata Pia Gräfin Habsburg (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesLéopold Salvator de Habsbourg-Toscane Modifica el valor a Wikidata  i Blanca de Borbó Modifica el valor a Wikidata
GermansFrançois Joseph de Habsbourg-Toscane, Antoine de Habsbourg-Toscane, Archduchess Immaculata of Austria (en) Tradueix, Archduchess Dolores of Austria (en) Tradueix, Archduchess Margaretha of Austria (en) Tradueix, Archduke Rainer of Austria (en) Tradueix, Maria Antonia von Habsburg-Lothringen, Archduchess Assunta of Austria (en) Tradueix i Archiduc Leopold d'Autriche, Prince de Toscane Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

L'Arxiduc Carles Pius d'Hasburg-Lorena i Borbó, Príncep de Toscana, (Viena, 4 de desembre del 1909 - Barcelona, 24 de desembre del 1953) fou un noble espanyol, arxiduc d'Àustria i pretendent carlista al tron espanyol amb el nom de "Carles VIII", encara que els seus "drets", provenien de la seva mare Blanca de Borbó, filla de Carles VII,[1] tot i que segons els postulats carlistes la seva mare no hauria pogut regnar (però si transmetre els seus drets), ja que l'origen dels "reis" carlistes venia que Carles Maria Isidre de Borbó no va reconèixer la seva neboda Isabel II com a reina per considerar en vigor la llei semi-sàlica de 1713.

Joventut[modifica]

Va néixer a Viena, fill de Leopold Salvador d'Habsburg, príncep de Toscana, i de la Infanta d'Espanya Blanca de Borbó (1868-1949),[2] filla del Duc de Madrid Carles de Borbó i Àustria-Este i es postulà com a pretendent carlí al tron d'Espanya amb el nom de Carles VIII. Era, per tant, descendent directe de Leopold II del Sacre Imperi Romanogermànic i de Carles IV d'Espanya. Els seus padrins de bateig van ser el Papa Pius X i la comtessa de Bardi.

Carles va créixer al Palau Toscana a Viena. El 1919 el govern republicà d'Àustria va confiscar totes les propietats dels Habsburgs. Carles va emigrar amb la seva família a Tenuta Reale, propietat de la família materna a Viareggio a Itàlia. Després es van traslladar a Barcelona. El 1926 Carles va rebre la nacionalitat espanyola.

Els Cruzadistas[modifica]

El 1932 un sector del carlisme, cridat el Nucli de la Lleialtat, vinculat a El Cruzado Español, va començar a dipositar les seves esperances en els fills de Blanca de Borbó, en considerar que no existia cap altra branca que fos hereva ideològica del tradicionalisme monàrquic i que per tant la successió havia de buscar-se entre els descendents de la dona més propera a Alfons Carles. Aquest moviment considerava que el liberalisme d'Alfons XIII l'excloïa de la successió.

El 29 de juny de 1943 Carlos publica un manifesto en el qual es proclama legítim hereu del tron. En aquest temps ell tenia tres germans majors, però cap d'ells s'havia mostrat interessat a reclamar aquests drets dinàstics.[3] El 1947 dos dels seus germans, Leopold i Francesc José, renuncien als seus drets. El 1948 Antoni Maria ho fa verbalment a Barcelona. A la mort de Carles, Francesc Josep i Antoni Maria reclamen els drets per a si mateixos.

Carles va ser reconegut pels seus seguidors com Carles VIII, i el seu moviment va ser conegut com el Carloctavisme.[4] Va morir a Barcelona d'una hemorràgia cerebral. Fou sebollit al monestir de Poblet.

Matrimoni i família[modifica]

El 8 de maig de 1938 Carlos va contreure matrimoni a la catedral de Sant Esteve de Viena amb Christa Satzger de Bálványos (1914-2001). En tractar-se d'un matrimoni morganàtic, la descendència va ser exclosa de la successió:

El 30 de novembre de 1990 Alejandra i María Inmaculada van rebre el títol de Comtesses d'Habsburg (Gräfin von Habsburg) de part de l'arxiduc Otto, cap de la Casa imperial,

Ancestres[modifica]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Las Heras y Borrero, Francisco de. Carlos de Habsburgo, un pretendiente desconocido: El otro candidato de Franco. Madrid: Dykinson, 2004.
  • "Archduke Carlos of Spain, Was 44". The New York Times (December 25, 1953): 17.
  • Obituari fr Christina Sandor


Precedit per:
Autoproclamat

Pretendent Carlí al tro d'Espanya

1943-1953
Succeït per:
Antoni d'Habsburg i Borbó