Carlos de Sigüenza y Góngora

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCarlos de Sigüenza y Góngora

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement14 agost 1645 Modifica el valor a Wikidata
Ciutat de Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Mort22 agost 1700 Modifica el valor a Wikidata (55 anys)
Ciutat de Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Capellà
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióMatemàtiques
Història
OrganitzacióReial i Pontifícia Universitat de Mèxic (actual UNAM)

Carlos de Sigüenza y Góngora va ser un polígraf del Virregnat de Nova Espanya, en el segle XVII; matemàtic, astrònom, historiador, novel·lista.

Vida[modifica]

Fill d'un madrileny, professor i preceptor de la casa reial, i una sevillana, neboda del poeta Góngora, emigrats a Nova Espanya, va estudiar de nen al col·legi dels jesuïtes de Ciutat de Mèxic. El 1660 va ingressar a l'orde i va començar els seus estudis al col·legi de Tepotzotlán, on va fer els seus primers vots el 1662.

Per raons no gaire clares, va abandonar l'orde el 1667 quan estava al col·legi de Puebla,[1] i va continuar els seus estudis de teologia i matemàtiques a la universitat a Ciutat de Mèxic, sent clergue secular.

El 1672 guanya per oposició la càtedra de matemàtiques de la Reial i Pontifícia Universitat de Mèxic (actual UNAM).[2] Aquest càrrec, que va mantenir fins a la seva jubilació el 1698, el va compaginar amb els de capellà de l'Hospital del Amor de Dios i d'almoiner de l'arquebisbe Francisco Aguiar i Seijas.[3]

També va ser nomenat cosmògraf reial pel rei Carles II de Castella i va mantenir amistat amb nombroses personalitats mexicanes de l'època, com a Sor Juana Inés de la Cruz, qui li va dedicar un poema, i el general Andrés de Pez.

Poc abans de morir, es va reincorporar a l'orde jesuïta i morí al col·legi màxim de Sant Pere i Sant Pau de ciutat de Mèxic.

Obra[modifica]

Potser la seva obra més coneguda sigui la novel·la Infortunios de Alonso Ramírez (1690), que alguns autors[4] consideren la primera novel·la americana. En ella narra les peripècies d'un porto-riqueny que és capturat per pirates anglesos a les Filipines fins que arriba a la cort virreinal de Nova Espanya.

També són de força interès les seves cròniques de les rebel·lions indies: Mercurio volante (1691) i Alboroto y motín de México del 8 de junio de 1692. En elles mostra de forma prou objectiva i sense crítiques de primitivisme, les dificultats i l'heterogeneïtat de les cultures colonials.[5]

Però el que sens dubte és més important és la seva obra científica, en la que es mostra com un dels primers i més notables representants del trànsit de Hispano-Amèrica vers la modernitat.[6] Les seves primeres obres van ser astronòmiques, en les que pretenia combatre les supersticions i els temors que provocaven els fenòmens naturals, com el pas d'un cometa (el cometa de Halley va creuar els cels el 1682). Manifiesto filosófico contra los cometas (1681), El Belerofonte matemático (avui perdut) i Libra astronómica y philosóphica (1690) van en aquesta línia. En aquest darrer, Sigüenza demostra el seu coneixement dels científics europeus més contemporanis, com Descartes, Galileo Galilei o Kepler, utilitzant exclusivament les vies de la raó i l'experiència.[7]

També va ser el primer a aixecar plànols de Mèxic (1691) i de la badia de Pensacola, Florida, (1693).

Referències[modifica]

  1. Díaz Díaz, pàgina 323.
  2. Arrom, pàgina 323.
  3. Díaz Díaz, pàgina 324.
  4. Sibirsky, pàgina 199.
  5. Sibirsky, pàgina 196.
  6. Sibirsky, pàgina 203.
  7. Sibirsky, pàgina 204.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]