Carlota Amàlia de Hessen-Kassel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCarlota Amàlia de Hessen-Kassel

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(de) Charlotte Amalie von Hessen-Kassel Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement27 abril 1650 Modifica el valor a Wikidata
Kassel Modifica el valor a Wikidata
Mort27 març 1714 Modifica el valor a Wikidata (63 anys)
Charlottenborg Palace (Dinamarca) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCatedral de Roskilde Modifica el valor a Wikidata
Reina consort de Dinamarca
9 febrer 1670 – 25 agost 1699
← Sofia Amàlia de Brunsvic-LüneburgLluïsa de Mecklenburg → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCalvinisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióconsort Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolReina consort Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Hessen Modifica el valor a Wikidata
CònjugeCristià V de Dinamarca (1667–) Modifica el valor a Wikidata
FillsFrederic IV de Dinamarca, Christina Charlotte Oldenburg, Prince Christian of Denmark, Princess Sophia Hedwig of Denmark, Prince Christian William of Denmark (en) Tradueix, Prince Charles of Denmark, Prince William of Denmark, daughter Oldenburg (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesGuillem VI de Hessen-Kassel Modifica el valor a Wikidata  i Hedwig Sofia de Brandenburg Modifica el valor a Wikidata
GermansÉlisabeth-Henriette de Hesse-Cassel, Felip de Hessen-Philippsthal, Wilhelm VII. i Carles I de Hessen-Kassel Modifica el valor a Wikidata
ParentsFrederic Guillem de Brandenburg (oncle)
Frederic I de Prússia (cunyat, cosí germà) Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 9427469 Modifica el valor a Wikidata
Carlota Amàlia de Hessen-Kassel

Carlota Amàlia de Hessen-Kassel (en alemany Charlotte Amalie von Hessen-Kassel) va néixer a Kassel (Alemanya) el 27 d'abril de 1650 i va morir a Copenhaguen el 27 de març de 1714. Era una noble alemanya, filla del landgravi Guillem VI de Hessen-Kassel (1629-1663) i de la princesa de Brandenburg Hedwig Sofia de Hohenzollern (1623-1683). Arran del seu casament amb Cristià V de Dinamarca va ser nomenada reina de Dinamarca i Noruega.

Va rebre una bona educació en francès, italià, geografia i filosofia, i a més va ser educada en les creences del calvinisme, i va mantenir aquesta religió durant tota la seva vida. El 1688 va participar en la fundació del primer temple de l'Església Reformada a Dinamarca. Se li va concedir el dret de professar la seva religió, cosa que li va ocasionar tensions amb el clero luterà, oficial a Dinamarca.

Vídua des de 1699, va traslladar la seva residència al palau de Kongens Nytorv, a Copenhaguen. El palau, anomenat Charlottenborg en honor seu, és la seu des de 1754 la Reial Acadèmia Danesa d'Art.

Assolí una gran popularitat entre els danesos quan participà el 1700 en l'organització de la defensa de Copenhaguen, durant la invasió del rei Carles XII de Suècia en el marc de la Gran Guerra del Nord.

La ciutat de Charlotte Amalie, a l'illa de Saint Thomas (actualment a les Illes Verges dels Estats Units), fou batejada així també en honor seu, quan l'illa caribenya era una possessió danesa.

Matrimoni i fills[modifica]

El 25 de juny de 1667 es va casar a la població danesa de Nykøbing Sjælland amb el rei de Dinamarca Cristià V (1646-1699), fill de Frederic III de Dinamarca i de Sofia Amàlia de Brunsvic-Lüneburg. El matrimoni va tenir vuit fills:

Bibliografia[modifica]

  • Louis Bobé: Charlotte Amalie, Königin zu Dänemark, Prinzessin zu Hessen-Cassel und die Anfänge der deutsch und französisch reformierten Kirche zu Kopenhagen. Munksgaard, Kopenhagen 1940.
  • Pauline Puppel: Die Regentin. Vormundschaftliche Herrschaft in Hessen 1500–1700 (= Geschichte und Geschlechter. Band 43). Campus, Bonn 2004, ISBN 3-593-37480-3, S. 247–248 (online).

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Carlota Amàlia de Hessen-Kassel