Carman Maxwell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCarman Maxwell
Biografia
Naixement27 desembre 1902 Modifica el valor a Wikidata
Siloam Springs (Arkansas) Modifica el valor a Wikidata
Mort22 setembre 1987 Modifica el valor a Wikidata (84 anys)
Ojai (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor de doblatge, actor de veu, actor, animador Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0561668 TMDB.org: 1124650
Find a Grave: 90202758 Modifica el valor a Wikidata

Carman Maxwell (Siloam Springs, 27 de desembre de 1902 - Ojai, 22 de setembre de 1987) fou un animador i actor de veu nord-americà.

Maxwell va néixer a Siloam Springs a l'estat Arkansas però es va criar a Kansas City a l'estat de Missouri. Va començar la seva carrera a l'estudi de Walt Disney. Entre els seus primers treballs hi ha els curtmetratges Jack and the Beanstalk, Puss in Boots, Goldie Locks and the Three Bears i Cinderella, tots ells estrenats el 1922.[1] Al costat d'Hugh Harman, Rudolf Ising i Friz Freleng, va formar part del grup que posteriorment s'allunyaria de Disney per crear l'estudi d'animació de Warner Bros, sota l'administració de Leon Schlesinger.

A més de treballar com a animador per Harman i Ising, Maxwell va fer la veu del seu personatge més famós, Bosko, el primer gran èxit de Warner Bros Studios i l'estrella d'una dotzena de curtmetratges de Looney Tunes. El personatge va aparèixer per primera vegada en el dibuix animat Bosko the Talk-Ink Kid (1929), que ha estat acreditat com el «primer curtmetratge animat a sincronitzar moviment i diàleg».[2] Harman i Ising van crear Bosko per treure profit del nou fenomen sonor que triomfava a la indústria de cinema. Harman va dissenyar a el personatge basant-se en el gat Félix. El curt començava amb Ising i una taula de dibuix. Després de dibuixar Bosko al paper, el personatge cobrava vida, parlava, cantava i ballava. Després Ising tornava Bosko a la tinta, i el curt acabava.[3]

Referències[modifica]

  1. disneyshorts.org Ficha del artista en disneyshorts.org (en inglés)
  2. Lenburg, Jeff. Who's who in animated cartoons: an international guide to film & television's award-winning and legendary animators (en anglès). Hal Leonard Corporation, 2006, p. 153. ISBN 9781557836717. 
  3. Michael Barrier Hollywood Cartoons: American Animation in its Golden Age, Oxford: Oxford University Press, 1999, p. 155.

Enllaços externs[modifica]