Carnis

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de grup humàCarnis
Tipus gals
Modifica dades a Wikidata

Els carns o carnis foren una tribu alpina que vivia entre el Vèneto i Nòrica i entre Rètia i Ístria.

Claudi Ptolemeu diu que les ciutats d'Aquileia i Concòrdia a la costa, i Forum Julii a l'interior, els hi pertanyien, però Estrabó diu que Aquileia era de Venècia.

Es creu que la seva zona principal de població eren les muntanyes que s'anomenaren Alps Càrnics i que abans foren els Alps Julis. Tenien a l'oest al recis, al nord als nòrics, i a l'est als tauriscs i iapodes.

Tergeste, ciutat romana, havia estat abans una ciutat dels carnis segons Estrabó. El llibre dels Fastis Triumphales esmenta el triomf de M. Aemilius Scaurus el 115 aC sobre "els gals Carnis" el que fa pensar en un origen cèltic. No se sap res de la seva conquesta però en temps de Cèsar o d'August els romans van fundar Julium Carnicum (Zoglio) i Forum Julii (Cividale). Una via romana es va construir al territori per unir Aquileia i Julium Carnicum. Plini esmenta dues ciutats dels carnis: Segeste (probablement la mateixa que Estrabó esmenta com Tergeste) i Ocra, i diu que ja no existien al seu temps.

Encara s'esmenten com a tribu durant el període de l'Imperi i donaven al seu país el nom de Càrnia, del que va venir més tard Carniola (part de l'actual Eslovènia, però no part del país del Carnis). La província de Caríntia també deriva del Carnis.

L'origen del nom podria ser la paraula celta carn (punta o puig)