Carol D. Lee

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaCarol D. Lee
Modifica les dades a Wikidata


Carol D. Lee és professora d'Educació a l'Escola d'Educació i Política Social i en Estudis Afroamericans de la Universitat de Northwestern, a Evanston, Illinois (Estats Units). Ha treballat en el Programa de Ciències de l'Aprenentatge en Northwestern des del seu començament, el primer programa d'aquest tipus que es va dur a terme als Estats Units. D. Lee va rebre una llicenciatura en Ensenyament d'Anglès de la Universitat d'Illinois, Champaign-Urbana, l'any 1966; un màster en Arts en anglès de la Universitat de Chicago, en el 1969, i té un doctorat en educació de la Universitat de Chicago en el 1991.

La trajectòria professional de D. Lee és de 49 anys d'experiència, i dins d'ella hi incloem la seva feina com a mestra d'arts del llenguatge en anglès en nivells de secundària i de la universitat comunitat, professora de primària, i actualment treballa com a catedràtica universitària. És fundadora de quatre escoles i institucions centrades en Àfrica que abasten una història de 46 anys. També afegim les Escoles Chárter Internacionals Betty Shabazz, on exerceix com a presidenta de la junta directiva. Va ser també presidenta de AERA durant l'any acadèmic 2009-2010.

La investigació de Carol D. Lee estudia i investiga l'aprenentatge des d'un àmbit cultural i ecològic. Entén l'aprenentatge com un acte multidimensional, que involucra diversos aspectes, incloent-hi les relacions dinàmiques establides entre factors cognitius, fenomenològics, emocionals i socials. Considera que aquests factors formen un sistema dinàmic que està influenciat pels processos fisiològics i per la participació de les persones en les pràctiques culturals en tots els seus entorns. D. Lee situa aquest complex marc en l'estudi i el disseny d'entorns que donin suport a l'alfabetització, específicament la lectura i l'argumentació en els àmbits de contingut acadèmic, centrant-se concretament en l'aprenentatge del raonament i l'argumentació literària. Carol D. Lee ha creat un marc pel disseny d'aquests entorns d'aprenentatge que rep el nom de Modelatge Cultural. En les primeres etapes, D. Lee se centra en els coneixements quotidians, afirmant que donen suport al raonament literari. El Modelatge Cultural concep les escoles com a organitzacions i les aules com a llocs d'aprenentatge local, que assisteixen a les demandes de les poblacions d'estudiants en situacions de pobresa, racisme o desigualtats de gènere.

És l'autora i coeditora de tres llibres; el més recent es titula "Culture, Literacy, and Learning: Taking Bloom in the Midst of the Whirlwind" (Cultura, alfabetització i aprenentatge: florint al mig del remolí), publicat per la Multicultural Education Series de Teachers College Press. Ha publicat més de 74 articles de revistes i llibres o capítols de manuals en el camp de l'educació. La seva obra de més importància tracta sobre una teoria de la modelització cultural que proporciona un marc pel disseny i la promulgació del currículum basat en les formes de coneixement previ que es van portar a les aules per estudiants que no rebien atenció.

Carol D. Lee va assistir el darrer any 2018 a Barcelona, on va dur a terme diverses conferències sobre la seva concepció del món educatiu. També va visitar l'Escola d'Adults de la Verneda i la Pau, al districte barceloní de Sant Martí, una comunitat d'aprenentatge d'una llarga trajectòria i que ha obtingut molts èxits i reconeixements. D. Lee descriu el centre com un lloc inspirador i recomfortant, basat en la participació i en el lideratge democràtic, que hauria de ser un model per a tothom.

Premis i reconeixements[modifica]

 • 2016 - Elected to American Academy of Arts and Sciences
 • 2015 - Elected to Board of Directors of the National Academy of Education
 • 2014 - Living Legend, Passing the Torch Award, Black United Fund of Chicago
 • 2011 - Honorary Doctorate, University of Pretoria, South Africa
 • 2010 - Delegation Leader, People to People’s Ambassador Program, China
 • 2010 - Representative of the American Educational Research Association to the World Educational Research Association
 • 2008 - 29th Charles Thompson Lecture, Howard University (November 5, 2008)
 • 2008 - University of Illinois, College of Liberal Arts, Distinguished Alumni Award
 • 2007 - Carnegie Foundation of New York. National Adolescent Literacy Advisory Board. 2005 - present
 • 2005 - American Educational Research Association, Minority Fellowship Committee. 2004 - present
 • 2004 - Fellow - Center for Advanced Study in the Behavioral Sciences

Publicacions Seleccionades[modifica]

Lee, C.D (2008). Synthesis of Research on the Role of Culture in Learning Among African American Youth: The Contributions of Asa G. Hilliard, III. Review of Educational Research.

Lee, C.D. (2007). The Role of Culture in Academic Literacies: Conducting Our Blooming in the Midst of the Whirlwind. Teachers College Press.

Lee, C.D. (2006). The Educability of Intellective Competence in Gordon, E.W. & Bridglall, B.L. (Eds.), The affirmative development of academic abilities Rowman and Littlefield Publishers.

Lee, C.D (2005). Culture and Language: Bi-dialectical Issues in Literacy in P. Anders & J. Flood (Eds.), The Literacy Development of Students in Urban Schools International Reading Association.

Lee, C.D (2005). (Draft report) in Linda Darling-Hammond & John Bransford (Editors), Preparing teachers for a changing world National Academy of Education.

Lee, C.D. (2001). Is October Brown Chinese? A cultural modeling activity system for underachieving students.American Educational Research Journal.

Lee, C.D. (2000). The State of Research on Black Education. Invited Paper. Commission on Black Education. American Educational Research Association.

Lee, C.D. (1997). Bridging home and school literacies: Models for culturally responsive teaching, a case for African American English in Heath, Shirly Brice & Lapp, Diane (Eds.), A Handbook for Literacy Educators: Research on Teaching the Communicative and Visual Arts New York: Macmillan Publishing Co..

Lee, C.D. (1995). A culturally based cognitive apprenticeship: Teaching African American high school students skills in literary interpretation. Reading Research Quarterly: 30(4), 608-631.


Referències[modifica]


1. https://www.sesp.northwestern.edu/profile/?p=72

2. https://www.sesp.northwestern.edu/docs/cv/80715856959036f07dfd02.pdf

3. https://fabbs.org/our_scientists/carol-d-lee-phd/