Carole Pateman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCarole Pateman

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement11 desembre 1940 Modifica el valor a Wikidata (83 anys)
Sussex (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Presidenta American Political Science Association
2010 – 2011 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat d'Oxford Modifica el valor a Wikidata
Tesi acadèmicaParticipation and recent theories of democracy (en)  (1971 Modifica el valor a Wikidata)
Activitat
Camp de treballFilosofia política, feminisme i ciències polítiques Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolitòloga, activista pels drets de les dones, professora d'universitat, filòsofa, teòrica política Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Califòrnia a Los Angeles Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Obres destacables
Premis

iTunes: 681266899 Goodreads author: 71767 Modifica el valor a Wikidata

Carole Pateman (Sussex, 11 de desembre de 1940), teòrica política i feminista anglesa.

Va obtenir un doctorat a la Universitat d'Oxford i, des de 1990, exerceix de professora al Departament de Ciència Política de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (UCLA).[1] Al 2007 va ser nomenada membre de l'Acadèmia Britànica[1] i al 2012 va rebre el Premi Johan Skytte de ciències polítiques.[2]

Entre les seves obres més conegudes hi ha El contracte sexual: en aquest llibre qüestiona les teories filosòfiques del contractualisme que han assentat les bases del "patriarcat fraternalista modern". Aquest concepte apareix a la primera part de l'obra de Pateman i fa referència a l'origen del poder polític, que segons filòsofs contractualistes com John Locke es remet a la gènesi del contracte social. Per tant, Pateman crítica l'estructura patriarcal del poder polític modern construïda sobre la subordinació sexual de les dones als homes. Com diu l'autora en el prefaci de l'obra: "el contracte sexual és una dimensió reprimida de la teoria del contracte". És a dir, el contracte original desplega una dimensió social que es tradueix en un intercanvi d'obediència per protecció, i desplega també una dimensió sexual que ha estat ignorada fins aleshores. Aquesta dimensió tracta sobre el dret sexual que té l'home vers la dona.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • The Disorder of Women: Democracy, Feminism, and Political Theory (El trastorn de la Dona: la democràcia, Feminisme i teoria política). Polity Press, 1989.
  • The Sexual Contract (El Contracte Sexual). Polity Press, 1988. Versió en castellà 'El contrato sexual'. Editorial Anthropos. Barcelona 1995. ISBN 84-7658-462-8
  • The Problem of Political Obligation: A Critical Analysis of Liberal Theory (El problema de l'obligació política: una anàlisi crítica de la teoria liberal). John Wiley and Són, 1979.
  • Participation and Democratic Theory (La participació i la teoria democràtica). Cambridge Univ. Press, 1970.

Vídeos[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Pàgina de Carole Pateman en UCLA
  2. «Premis Johan Skytte en Ciència Política». Arxivat de l'original el 2015-06-04. [Consulta: 22 novembre 2016].

Bibliografia[modifica]

  • Feminist Interpretations and Political Theory (Interpretacions Feministes i Teoria Política). (coeditat amb M. Shanley) Polity Press, 1991.
  • Feminist Challenges: Social and Political Theory (Reptes feministes: Teoria Política i Social). (coeditat amb Elizabeth Gross) Allen and Unwin, 1986.
  • Women, Social Science, and Public Policy (Les Dones, les Ciències Socials i les Polítiques Públiques). (coeditat amb J. Goodnow) Academy of Social Sciences in Austràlia, 1985.
  • Politics (Polítiques), número especial de la teoria política de la revista dels Estudis Polítics de l'Australasian Political Studies Assoc., vol. 18, núm. 2 (1983).
  • Directory of Women Political Scientists in Austràlia (Directori de Dones Científiques polítiques a Austràlia). (coeditat amb M. Sawer) Australasian Political Studies Association, 1981.