Cas Barcelona Traction

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentCas Barcelona Traction
Tipuscas legal Modifica el valor a Wikidata

El Cas Barcelona Traction va ser un litigi internacional que va tenir lloc entre la companyia Barcelona Traction, Light and Power, amb domicili social a Toronto, Canadà, i operada a Barcelona. La sentència es produí el 5 de febrer de 1970.

El govern d'Espanya, a la dècada dels anys 1960, va incrementar les dificultats per operar a Espanya a les empreses estrangeres, la qual cosa va fer perdre diners als accionistes de la companyia (de nacionalitat belga), qui van intentar reclamar a l'estat espanyol a través de la Cort Internacional de Justícia. La Cort va dictaminar a favor de l'Estat espanyol, mantenint que només podia demandar l'estat d'on era nacional la companyia (en aquest cas, Canadà).

Aquest cas entre Bèlgica i Espanya va sembrar un important precedent en el Dret internacional, ja que va determinar que la nacionalitat nominal d'una companyia prevalia sobre la seva nacionalitat efectiva. En aquest cas, la companyia era formalment canadenca, però de facto es tractava d'una companyia de capital belga.

També és important pel fet que va assentar la base segons la qual la protecció diplomàtica d'un Estat sota Dret internacional públic afecta no solament els individus, sinó també les persones jurídiques.

Enllaços externs[modifica]