Casa Conrad Roure

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'edifici
Casa Conrad Roure
Casa Conrad Roure.jpg
Dades bàsiques
Tipus edifici
Arquitecte Ferran Romeu i Ribot
Construït 1901-02
Característiques
Estil Modernisme
Ubicació
Municipi Barcelona
Localització C. Aribau, 155

41° 23′ 34″ N, 2° 09′ 12″ E / 41.392811°N,2.153289°E / 41.392811; 2.153289
Bé cultural d'interès local
Identificador IPAC: 41281
Modifica dades a Wikidata

La Casa Conrad Roure és un edifici modernista situat al carrer Aribau, número 155, al districte de l'Eixample de Barcelona. Va ser dissenyat per l'arquitecte Ferran Romeu i Ribot el 1901, i construït el 1902. Tot i les poques dimensions de l'edificació, amb només planta baixa, primer pis i terrat, la riquesa d'aquesta planta baixa sembla indicar que en un principi es pretenia fer una obra més ambiciosa.[1] La Casa Conrad Roure té influències del Castel Béranger d'Hector Guimard. L'element més destacable és la porta d'entrada, amb dues columnes amb relleus vegetals i un vestíbul amb ceràmica, mosaic i ferro.[2] És una obra protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.

Descripció[modifica]

La Casa Conrad Roura està ubicada a l'illa del districte de l'Eixample delimitada pels carrers Paris, Muntaner, Còrsega, i Aribau. Disposa d'una única façana exterior afrontada al carrer Aribau, des d'on es produeix l'accés principal, i una façana interior afrontada al pati de l'illa.[3]

Es tracta d'un edifici entre mitgeres de planta rectangular, amb una estructura original en alçat que comprenia planta baixa, una planta pis i terrat transitable. L'accés principal dóna pas a una zona de vestíbul i unes escales que permeten accedir a la planta pis.[3]

La façana té els baixos revestits de carreus en relleu i la planta pis esta recoberta de morter. Estructura les seves obertures en tres eixos verticals de ritme regular. La planta baixa s'obre al carrer per mitjà d'un gran portal a l'esquerra i dos grans finestrals ampitats per baranes de ferro forjat. La planta superior presenta tres balcons en voladís amb estructura metàl·lica ancorada a la paret reforçada per tirants, també de ferro. La llosana esta recoberta a la part inferior per rajoles vidriades policromes amb motius vegetals.[3][4]

Destaca a l'edifici el portal d'entrada, emmarcat per un gran arc de ferradura sustentat per dos columnes de capitells vegetals, on hi ha unes inscripcions en relleu decoratiu amb caràcters goticistes on es pot llegir "Al gust d'ell cad' estil fa sa morada - cada aucell fa'l seu niu com més li agrada". A les impostes de l'arc hi ha unes carteles amb la data de construcció de l'edifici, i com homenatge al propietari un roure en la clau de l'arc. Al vestíbul que s'accedeix a través d'aquesta porta principal surten les escales que pugen al primer pis. Cal destacar el sòcol amb rajoles ceràmiques de temàtica vegetal, una sanefa d'esgrafiats vegetals i l'embigat del sostre. Al replà de l'escala una columna de capitell esculpit sustenta una gran jàssera. Ja al segle XXI l'edifici va patir una remunta de quatre plantes, per ocupar l'espai buit entre les cases veïnes.[3]

Història[modifica]

A principis del segle XXI s'ha reformat l'edifici, deixant la planta baixa i pis per a oficines i realitzant una remunta de quatre plantes per a habitatges. Hi ha un Pla especial integral que regula les condicions de reforma i ampliació aprovat definitivament el 27 d'abril del 2001.[3]

Referències[modifica]

  1. «Casa Conrad Roure». Pobles de Catalunya.
  2. «Casa Conrad Roure». Barcelona Modernista.(castellà)
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 «Casa Conrad Roure». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 20 desembre 2017].
  4. «CASA CONRAD ROURE». Ajuntament de Barcelona.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casa Conrad Roure Modifica l'enllaç a Wikidata