Casa Duró

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casa Duró
Imatge
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura de granit
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaEscaldes-Engordany (Andorra) Modifica el valor a Wikidata
Localitzacióavinguda Carlemany, 91 Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 30′ 31″ N, 1° 32′ 14″ E / 42.5086°N,1.5372°E / 42.5086; 1.5372
BI Andorra
Data25/02/2004
IdentificadorFitxa 114

La Casa Duró és un edifici d'habitatges de la parròquia andorrana d'Escaldes-Engordany, protegit com a bé immoble inventariat per la seva significació en l'arquitectura de granit del principat.[1] Està situada al número 91 de l'avinguda Carlemany.

Aixecada als anys 1930, la casa Duró és un edifici plurifamiliar construït totalment en granit i que destaca pel seu important volum. Seguint l'orientació de l'avinguda Carlemany, la seva façana presenta diversos elements característics de l'arquitectura de granit com són els arcs de mig punt a les finestres centrals, els arcs rebaixats a les obertures de les botigues, les llindes rectangulars adovellades, els carreus esquadrats als angles, el parament irregular en granit i la mansarda central a la coberta.

La casa Duró constitueix un dels exemples més significatius de l'aplicació de l'anomenada arquitectura de granit a la construcció d'un edifici plurifamiliar, i popularitza aquesta mena de construccions. A la vegada presenta el valor de ser de les primeres edificacions en què s'abandona el model de casa unifamiliar propi de l'arquitectura tradicional del país per passar a adoptar-se un nou model de casa, desenvolupada en alçada i destinada a acollir diverses unitats familiars i amb establiments comercials a planta baixa, d'acord amb el procés de modernització que s'inicia a Andorra els anys quaranta i cinquanta.

Referències[modifica]

  1. «Casa Duró». Patrimoni Cultural d'Andorra. Govern d'Andorra. [Consulta: 18 agost 2017].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casa Duró