Casa Jaumitxu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casa Jaumitxu
Imatge
Casa Jaumitxu a Casarilh
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXVI, XVIII
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura gòtica
arquitectura del Renaixement Modifica el valor a Wikidata
Altitud1.045 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCasarilh (Vall d'Aran) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCasarilh (Vielha e Mijaran)
Map
 42° 42′ N, 0° 50′ E / 42.7°N,0.83°E / 42.7; 0.83
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC4712 Modifica el valor a Wikidata

Casa Jaumitxu o Çò de Jaumicho, és una casa del municipi de Vielha e Mijaran (Vall d'Aran). És un monument protegit com a Patrimoni Arquitectònic Català.

Situació[modifica]

Es troba al poble de Casarilh, a uns 3,5 km a l'est de Viella, al carrer d'era Palanca, número 4, a uns 70 metres a llevant de l'església de Sant Martí.

Descripció[modifica]

Casa de planta rectangular, i façana principal orientada a migdia. Consta de planta baixa i dos pisos. Al nord de la casa hi ha un pati. L'accés pel carrer es fa per un gran portal amb llinda monòlit sostinguda per dos mènsules. En aquestes hi ha gravada la data 1740. Aquest està cobert per un llosat a dues aigües, mentre que l'accés al pati es fa per mitjà d'una porta d'estil renaixentista. L'accés a l'habitatge és a través d'un portal de fàbrica, aixoplugat, que es desclou en la façana de ponent de la casa, ressolt amb grans blocs de pedra en els muntants,treballats en relleu a la part superior, i una notable llinda d'estructura irregular que duu en un rectangle la següent inscripció : JOAN V[i]DAL [escut] 1740. Aquest motiu heràldic conté una mena de cim triangular i sembla rematat, a la part superior per una esquemàtica corona. El pati interior, enreixat, organitza un conjunt format per un gran hort, diverses dependències pel bestiar de consum, i lògicament l'habitatge.

Inscripció a la llinda de la porta

Casal d'estructura rectangular, de dues plantes i "humarau", tal com defineixen les obertures, distribuïdes de manera simètrica a la façana. La coberta a tres aigües conserva l'estructura de fusta, i la teulada de pissarra; les llucanes tenen voladís de fusta treballada i, al damunt, una petita "capochia" d'un sol vessant, de forma rectangular, que en principi era destinada als coloms. La "capièra" és paral·lela a la façana, orientada a migdia. La porta d'accés consta de dues fulles de fusta amb una decoració gravada, dessota d'una tira de vidres per il·luminar l'interior, i d'un marc també resolt en fusta aïllat de la humitat per sengles daus de pedra en la base.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casa Jaumitxu
  1. «Casa Jaumitxu». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 22 agost 2013].