Casa Sastre i Marquès

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'edifici
Casa Sastre i Marquès
PiC-bcn-Sastre-1563-01.jpg
Dades
Tipus edifici
Arquitecte Josep Puig i Cadafalch
Creació 1905
Cronologia
1931 ampliació
Característiques
Estil arquitectònic Modernisme
Ubicació geogràfica
Localització C. Eduardo Conde, 44 - c. Cardenal Vives i Tutó, 29-35
 41° 23′ 40″ N, 2° 07′ 16″ E / 41.394536°N,2.121211°E / 41.394536; 2.121211Coord.: 41° 23′ 40″ N, 2° 07′ 16″ E / 41.394536°N,2.121211°E / 41.394536; 2.121211
BCIL
Identificador IPAC: 40375
Modifica les dades a Wikidata

La Casa Sastre i Marquès és una obra modernista de Barcelona protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.

Descripció[modifica]

Ubicada al districte de Sarrià-Sant Gervasi, la Casa Sastre i Marquès es troba a la cantonada meridional de l'illa de cases delimitada pels carrers d'Eduardo Conde, del Cardenal Vives i Tutó, d'Osi i dels Caponata. Es tracta d'un edifici originàriament aïllat que en l'actualitat s'adossa a construccions annexes al bell mig d'un jardí.[1]

De planta rectangular, l'estructura en alçat de la casa comprèn planta baixa, dues plantes i terrat transitable. L'edifici disposa d'un accés principal orientat al jardí al que s'arriba des del Carrer d'Eduardo Conde.[1]

Les façanes reposen sobre un basament de paredat comú de pedra sobre el que reposa un arrimador escaquejat de rajoles de valència verdes i blanques que recobreix la pràctica totalitat de la planta baixa. La resta de paraments es presenten revestits amb morter blanc i, tancant els alçats, s'utilitzà el maó vist en els pilars de la galeria del darrer pis, en el cornisament de la casa i, sobretot, en els merlets piramidals que ressegueixen els tres terrats i la tanca del jardí. La casa es reparteix en tres nivells esglaonats, el més alt dels quals dóna al jardí, on s'organitza la façana principal. Aquesta façana destaca per la presència de la porta d'accés, coronada amb un esgrafiat floral amb una cartel·la amb la inscripció "ANY MCMV". Aquesta porta, com la resta d'obertures de la planta baixa es presenta coronada per un arc rebaixat sense emmarcaments. Al primer pis hi destaca la presència d'una tribuna en tres plans tancada amb fusta i vidre i reposant sobre una barbacana feta de teules i ceràmica verda i blanca. Aquesta tribuna, que també recorre la segona planta, és rematada per una torreta circular coronada per una cuculla revestida d'escates de ceràmica vidrada ocre i verda. La segona planta, protegida sota un potent ràfec de fusta i teules, es mostra a l'exterior com una solana de finestres contínues de maó. En totes les obertures, així com les baranes dels terrats, hi destaca la presència d'elements reixats de ferro forjat ornats amb aplics florals i que contenen brides per col·locar-hi tests. També cal destacar, a l'angle del jardí, la presència d'una petita glorieta de fusta coberta amb una cuculla cònica revestida de trencadís verd i blanc.[1]

Història[modifica]

La casa fou dissenyada per l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch, l'any 1905, durant l'anomenada època blanca de l'arquitecte. L'encàrrec el feu el Dr. Sastre i Marquès, farmacèutic de Ciutat Vella inventor del desinfectant intestinal infantil "Sucre Sastre i Marquès". L'immoble veí, construit en la dècada de 1980, reprengué les principals característiques de la casa Sastre i Marquès, adoptant els mateixos merlets i la decoració escaquejada, però amb bicromia blanca i granada. En l'actualitat acull un restaurant de cuina espanyola.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Casa Sastre i Marqués». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 12 desembre 2017].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casa Sastre i Marquès Modifica l'enllaç a Wikidata