Casa de la Vila de Vilafranca de Conflent

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casa de la Vila de Vilafranca de Conflent
Imatge
Dades
TipusSeu del govern local Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xiii
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVilafranca de Conflent Modifica el valor a Wikidata
Localització24, rue Saint-Jean Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 35′ 12″ N, 2° 21′ 59″ E / 42.5867°N,2.3664°E / 42.5867; 2.3664
MH
IdentificadorMH: PA00104151

La Casa de la Vila de Vilafranca del Conflent és un edifici de la vila de Vilafranca de Conflent, a la comuna del mateix nom, de la comarca del Conflent, a la Catalunya del Nord.

És un edifici històric protegit, situat[1] en el sector occidental de la vila, dins del recinte murallat, amb la façana principal a la Plaça de l'Església, amb façanes secundàries als carrers de Sant Joan i de Sant Jaume.

Història[modifica]

[[Fitxer:Vilafranca de Conflent (gravat segle xix).JPG|miniatura|esquerra|Gravat del segle xix que mostra la Casa de la Vila amb un sol pis]] Segons fonts documentades[2] el conjunt s'hauria construït al segle xiii, encara que alguna altra font [3] hagi suggerit que probablement és del XII. Aquesta mateixa font hauria apuntat un origen anterior per a la torre campanar de l'edifici, que es remuntaria als primers anys de la fundació de la vila, al segle xi. D'ençà que hi ha memòria, i encara en el present [4] (2018), l'edifici ha servit de Casa del Comú.

La Casa de la Vila de Vilafranca de Conflent va ser declarada Monument històric de França [3] el 21 d'octubre del 1965.

Arquitectura[modifica]

Portal principal

El conjunt constructiu consta d'un edifici, amb façanes a la plaça de l'Església i al carrer de Sant Jaume, i una torre, amb façanes al carrer de Sant Joan i al carreró que, d'aquest, mena a la plaça de l'Església.

Detall de la torre, cares oest i sud

La torre, quadrada i subdividida interiorment en quatre nivells, fa 7,5 m a l'exterior a cada costat, sembla de construcció molt anterior a l'altre edifici. La porta d'aquesta, a l'oest, està emmarcada per una llinda amb tres blocs de pedra acuradament tallats i disposats un, de travesser, i els altres dos, als costats. El pis baix, amb sostre de volta de canó de mig punt, s'havia utilitzat de safareig públic. Els murs de la base de la torre assoleixen 1,43 m de gruix. Sobre la torre es construí, en un període més modern que el de la resta de la construcció, una cuculla o agulla piramidal, rematada per una estructura metàl·lica de campanar amb dues campanes superposades. Està feta de carreus grossos amb filades irregulars, amb un sòcol doble.

Façana del Carrer de Sant Joan

L'edifici annex és de planta baixa i dos pisos, amb el segon alçat al segle xix o al XX. S'obre al carrer per tres portes en arc de mig punt, amb la de la dreta de dimensions més reduïdes. Al primer pis hi ha també tres grans finestres amb arc de mig punt. És de planta rectangular, i està encastat a la torre sense lligams entre les dues construccions. La façana principal s'obre a la Plaça de l'Església. L'edifici tenia originalment dos nivells, i està fet amb carreus de mida mitjana disposats en filades irregulars. Més recentment s'hi afegí un tercer nivell. Al primer nivell es troben tres obertures de punt rodó, amb dovelles extradossades d'arestes vives. Només la porta que és més petita té clau de volta. Cadascuna de les portes té amplada diferent de les altres: 1,49 i 1,51 les dues de l'esquerra, 0,77 m la de la dreta. El segon nivell té una cornisa a la part baixa, amb cavet i, al damunt, tres finestres de punt rodó, els muntants de les quals són d'una sola pedra.

Referències[modifica]

  1. La Casa de la Vila de Vilafranca de Conflent en els ortofotomapes de l'IGN
  2. Ponsich, 1994.
  3. 3,0 3,1 Fitxa a la base de monuments històrics francesos Mérimée [Consulta: 1 de setembre del 2014]
  4. «Plana de l'ajuntament, al web municipal de Vilafranca» (en francès). Arxivat de l'original el 2014-10-06. [Consulta: 1r octubre 2014].

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «186 - Vilafranca de Conflent». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Garrigou Grandchamp, Pierre. «Inventaire des édifices domestiques des XIIe, XIIIe et XIVe siècles à Villefranche de Conflent». A: La maison au Moyen Age. Toulouse: Société archéologique du Midi, 2002. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Vilafranca de Conflent». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 
  • Ponsich, Pere. «Vilafranca de Conflent: Vila de Vilafranca de Conflent». A: La Cerdanya, el Conflent. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1995 (Catalunya romànica. Volum VII). ISBN 84-77399-51-4. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casa de la Vila de Vilafranca de Conflent