Casa de la Villa de Madrid

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casa de la Villa de Madrid
Vista nocturna
Imatge
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteJuan Gómez de Mora, José de Villareal
Construcció1644 - 1692
Obertura1692 Modifica el valor a Wikidata
Úscasa consistorial Modifica el valor a Wikidata
Característiques
MaterialMaó, pissarra
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMadrid Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMadrid, Espanya Espanya
Map
 40° 24′ 55″ N, 3° 42′ 39″ O / 40.415167°N,3.7108°O / 40.415167; -3.7108
Activitat
Propietat deAjuntament de Madrid Modifica el valor a Wikidata

La Casa de la Villa de Madrid és una edificació situada en la Plaça de la Villa (adjacent al carrer Mayor a Madrid) que es va inaugurar l'any 1692. Va ser la seu de l'Ajuntament de Madrid des del segle xvii fins a l'any 2008, en què es va traslladar al Palau de Comunicacions de Madrid. En l'actualitat l'ús de la Casa de la Villa es limita a esdeveniments oficials, recepcions, etc. No obstant això, està prevista la seva reobertura en 2015, compartint ús com a museu municipal d'una banda i com a seu de l'Institut Municipal de Formació per un altre.[1]

Història[modifica]

L'edifici actual s'aixeca sobre el solar de l'antic palau de Juan de Acuña (Dueñas 1543 - Madrid 29 de desembre de 1615), I marquès de Vallecerrato i fill natural del VI comte de Buendía. Personatge influent en la cort de Felip III, va ser president dels consells d'Hisenda, Índies i de Castella i, a Madrid, va ser nomenat administrador de l'Hospital d'Antón Martín.

En trobar-se en una ubicació estratègica, l'encara príncep Felip, futur Felip IV, va assistir des d'aquest palau a l'entrada de la seva futura Isabel de Borbó i Médicis el 29 de novembre de 1615. Just un mes després, moriria el marquès que seria enterrat en el convent de San Agustín de Dueñas, que es trobava sota el seu patronatge.

Després de la seva defunció, el consell madrileny, que es reunia des d'antic a la frontera església de San Salvador (avui desapareguda), va adquirir l'immoble per a les seves reunions, encara que el seu condicionament i reforma es retardarà i no serà inaugurada fins a 1692. Així, el 19 d'agost de 1619, el consell va celebrar la seva primera sessió en la casa propietat de Juan de Acuña, president del Consell de Castella i, en 1629, Felip IV decideix concedir una llicència a l'Ajuntament per construir la que seria la seva seu sobre aquesta casa.

La seva construcció segueix el projecte de Gómez de Mora (1644): edificació sòbria, amb gran sòcol de granit i murs de maó, rematada per torres capitells apissarrades en les cantonades i sense gaire decoració a l'origen, excepte l'ornamentació amb frontons triangulars de pedra en les balconades del pis principal. Després de la seva mort en 1648, és succeït per José de Villareal, qui va realitzar en 1653 les traces definitives, on el pati interior és el protagonista.

Va sofrir una reforma que va liderar l'arquitecte municipal Juan de Villanueva en 1789 afegint la galeria de columnes que dona al carrer Major, aquesta reforma permetria als reis veure la processó de Corpus Christi. L'any 1966 s'arriba a substituir la coberta de teula plana per pissarra i es lleven els revocats i la façana torna al seu aspecte anterior de maó vist (maó de Talavera). Al començament del segle xx, l'arquitecte Luis Bellido construeix un passadís per unir l'edifici de la Casa de la Villa amb la Casa de Cisneros, que el Consistori va comprar l'any 1906 amb l'objecte d'ampliar les seves instal·lacions.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casa de la Villa de Madrid