Casa de te

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'edifici
Casa de te
Seestermühe Altes Teehaus.jpg
Modifica dades a Wikidata
Yugao-tei, Kanazawa.
Ihōan en Kōdai-ji a Kioto.

Les cases de te (anomenades de l'anglès sovint com a Tea houses) són locals de decoració senzilla sobre els quals es pren relaxadament te. La seva funció depèn àmpliament segons de la cultura en què s'analitzi, i fins i tot algunes cultures tenen una gran diversitat de casa de te.

Origen i història de les cases de te[modifica]

Les cases de te tenen el seu origen en una pràctica oriental, concretament en un costum japonesa coneguda amb el nom de Cerimònia del te (Cha-no-yu). Es tracta d'una tradició que es va originar al segle XIII, quan els samurais japonesos van començar a prendre matcha, un tipus de te verd que s'extreia de la planta del te negre. Per conèixer els orígens i la història de les cases del te hem de conèixer la tradició japonesa del Cha - no -yu o Cerimònia del te .

La Cerimònia del te[modifica]

Els pilars de la Cerimònia del te es van posar des del moment en què els samurais van començar a aficionar-se al machta, al segle XIII. A això cal sumar-li el budisme zen, la versió japonesa del budisme.

La Cerimònia consisteix a preparar i servir el te, però lluny de fer-ho de forma àrida, com qualsevol altra activitat quotidiana, aquesta pràctica adquireix al Japó un valor solemne, en el qual la humilitat, la naturalitat, la simplicitat, la moderació, etc., fan acte de presència .

La Cerimònia del te té una durada de quatre hores, si es fa sencera (en aquesta versió rep el nom de Cha-ji). En aquest cas, no es limita a la simple preparació del te, sinó que inclou el kaiseki, que és un menjar lleuger, el usucha, la presa d'un te lleuger i la koicha, que és un te més espès i pesat.

Finalment, la persona encarregada de la cerimònia ha d'estar familiaritzada amb una sèrie de sabers tradicionals, que abasten tant els coneixements sobre els tipus de te i la seva producció, com el quimono, l'arranjament floral, la cal·ligrafia, l'encens, etc .

El paper de la casa de te[modifica]

És en el context d'aquesta solemne cerimònia en què es pot entendre l'origen de les cases de te. Aquestes eren petites cabanes situades als jardins de les cases japoneses, en què es realitzava la Cerimònia del te.

La cabana està fabricada amb materials naturals, sent de sostre baix, de tal manera que les persones que participin en la cerimònia hagin d'entrar de genolls, oblidant-se així del seu orgull i impregnant d'humilitat. Per entrar a la casa, els convidats han de descalçar-se i posar-se els envans, uns mitjons blancs .

Les cases de te solen estar adornades amb flors naturals, les quals varien en funció de l'estació de l'any, els anomenats chabana. A més d'aquests, l'alcova ( tokonaba ) està adornada amb un rotllo, que penja a la paret. Aquest pot ser de cal·ligrafia o una pintura .

Cses de te a Argentina[modifica]

A Argentina es troben una gran quantitat de cases de te, principalment a Vall inferior del riu Chubut i a la localitat de Gaiman, província de Chubut a causa de la colonització gal·lesa que va rebre aquesta província. Una de les principals atraccions d'aquestes cases és la degustació al costat del te, de la coca negre.

Cases de te a Xile[modifica]

A Xile hi ha una gran quantitat de cases de te i és una oferta que va en alça, aquestes principalment es troben al Barri alt de Santiago i al sud de país, aquestes a més ofereixen una gran varietat de pastissos i rebosteria típica, també són anomenades " teteries "

Cases de te a Àsia[modifica]

Cases de te al Japó[modifica]

En la tradició japonesa de casa de te (茶室, chashitsu lit. "Habitació de te" ) és una estructura dissenyada per suportar les cerimònies del te japones. Els Tea rooms per a les cerimònies de te s'anomenen txa- shitsu , però es troben separades de l'habitatge. Les cases de te han estat creades per a la satisfacció estetica i intel·lectual .

Cases de te a la Xina[modifica]

A la Xina, una casa de te (茶馆, " cháguăn " o茶屋, " cháwū " ) és molt similar als cafès d'Europa, amb la clara distinció en la qual se serveix te i no cafè. La gent s'acosta a aquests locals a socialitzar, beure te, i sovint a apostar. Avui dia la gent jove es reuneix a les cases de te. La funció i la popularitat de les cases de te difereix segons la localitat dins de la Xina .

Referències[modifica]

  • Rhoads Murphey: East Asia. A new history. Pearson/Longm

an, New York 2004, ISBN 0-321-16336-2

Vegeu també[modifica]