Casa noble

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «noblesa espanyola».

Casa noble, casa nobiliària o casa de noblesa és el nom amb què es designa corporativament als nobles de la mateixa família, i el que reben els llinatges o dinasties nobiliàries, de manera semblant a com es designa a les cases reials .

A la societat preindustrial, la casa és l'element referencial d'una família, no necessàriament noble. La casa pairal és la que es considera l'origen d'una família noble. És un tret de distinció ser d'una família de solar conegut. [1] En l'estimació social era important la diferència existent entre els que eren nobles o gentilhomes per casa o per sang (als quals la noblesa els havia arribat per herència, particularment per la via del majorat) i els ennoblits, la noblesa era recent; així com la que existia entre la noblesa d'espasa (del francès noblesse d'épée) i la noblesa de toga (de el francès noblesse de robi).

Casa de Noblesa als països nòrdics[modifica]

Amb el nom de Ritterhaus o Riddarhuset (casa de noblesa en alemany o suec) es va establir una institució representativa de l'estament nobiliari a Finlàndia en 1626. Hi va haver una institució similar a Suècia, amb el mateix nom. Les institucions semblants en altres països d'Europa Occidental van ser la Casa dels Lords a Anglaterra, el braç nobiliari de les Corts en els regnes hispànics, o els Estats Generals en el regne de França.[2]

Referències[modifica]

  1. ... aunque sin ser noble ni hidalgo se podían recibir escudos de armas, concedidos por especial privilegio, no es fácil que nadie que fuera noble en esta región "osara" colocar en su casa un escudo no siendo "hidalgo de casa y solar conocido". María del Carmen González Echegaray, Escudos de Cantabria, Ediciones Hidalguía, 1999, ISBN 8489851212, página 7.
  2. Olli Lehto (2008) Tieteen aatelia: Lorentz Lindelöf ja Ernst Lindelöf. Otava, Helsinki. ISBN 978-951-1-22291-0; y riddarhuset.se. Fuentes, respectivamente, de los artíuos en:Swedish House of Nobility i en:Finnish House of Nobility de la Wikipedia en inglés.