Casa pairal de la Pubilla Casas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casa pairal de la Pubilla Casas
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXVIII
Característiques
Estil arquitectònicNeoclassicisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administratival'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCtra. Collblanc, 225.
Map
 41° 23′ N, 2° 06′ E / 41.38°N,2.1°E / 41.38; 2.1
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC20654 Modifica el valor a Wikidata

La casa pairal de la Pubilla Casas és un edifici protegit com a bé cultural d'interès local del municipi de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès).

Descripció[modifica]

És un edifici de tres plantes, quadrangular i quasi cúbic. Originàriament tenia la teulada a quatre vents, però ara té un terrat.

Les quatre façanes són semblants. A la planta baixa s'obre al centre la porta d'arc rebaixat i petites finestres quadrangulars a banda i banda. Separant aquesta planta de les superiors hi ha una motllura llisa sobre la qual reposen unes pilastres d'ordre gegant que separen verticalment les obertures del primer i segon pis. Aquestes pilastres són d'ordre jònic i les dues del centre tenen a la part inferior una mènsula molt decorada. Al primer pis s'obren tres balcons i al primer pis tres petites finestres quadrangulars; totes són allindanades i estan emmarcades per una motllura llisa. A la part superior hi ha un fris sense decoració i una cornisa amb molt voladís. Per sobre d'aquesta hi ha el mur de tancament del terrat decorat amb unes bandes llises, en correspondència amb les pilastres.

La casa està envoltada per un jardí. La porta és de ferro forjat que té a banda i banda dos pilars de pedra rematats per florons. A la part superior de la reixa hi ha decoració d'entrellaçats i fulles d'heura i al centre unes cases que fan referència a la família "Casas".

Història[modifica]

Aquesta és una de les heretats que, junt amb la veïna Can Rigal, posseïen la major part de les terres.

Va ésser construïda per encàrrec de Josefa Casas i Clavell, amb motiu d'una important compra de terres arran l'expulsió dels jesuïtes, antics propietaris del terreny. La seva popularitat va acabar donant nom a tot el barri de Pubilla Cases.

Es conserva l'antiga entrada de carruatges i l'antic celler del soterrani s'ha adaptat com a capella. Actualment és el col·legi Sant Josep Obrer, regentat per les Serventes del Sagrat Cor de Jesús.

Referències[modifica]

  • «Pubilla Casas». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 18 abril 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casa pairal de la Pubilla Casas