Casella d'escapament

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article empra la notació algebraica per descriure moviments d'escacs.
abcdefgh
8
e8 negres torre
d6 black cross
f6 black cross
d5 black cross
e5 blanques rei
f5 black cross
d4 black cross
f4 black cross
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Les caselles d'escapament són marcades amb una X.

En escacs, una casella d'escapament és una casella de l'escaquer cap a la qual un rei[1] o una altra peça pot moure's en cas que sigui amenaçat. Per exemple, a la defensa Morphy, l'alfil blanc de caselles blanques sovint és amenaçat de ser tancat, i llavors les blanques acostumen a fer c3 per crear una casella d'escapament extra, via c2.

Una manera de salvar el rei d'un escac és moure'l a una casella d'escapament en el següent moviment (les altres són capturar la peça que fa l'escac o interposar una peça per bloquejar l'escac). Si el rei que rep l'escac no té caselles d'escapament, i no hi ha d'altres maneres d'escapar de l'escac, llavors és mat.

Una manera de guanyar material (és a dir, quedar al tauler amb més peces o peces de més valor que les del rival), és dominar una peça tot eliminant totes les seves caselles d'escapament (ja sigui atacant-les o ocupant-les), i llavors amenaçant de capturar-la.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Hooper, David; Whyld, Kenneth (1996) [First pub. 1992]. The Oxford Companion to Chess (2nd ed.). Oxford University Press. ISBN 0-19-280049-3

Bibliografia[modifica]

  • Brace, Edward R. An Illustrated Dictionary of Chess. Hamlyn Publishing Group, 1977. ISBN 1-55521-394-4.