Castamir

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula personatgeCastamir
Tipus home de l'univers Tolkien
Context
Univers legendarium Tolkien
Dades personals
Sexe home
Nacionalitat Góndor
Mort Erui
Assassinat/da per Eldacar
Família
Parents Calimehtar
Altres
Càrrec rei de Góndor
Modifica dades a Wikidata

Castamir (pronunciat Càs-ta-mir) va ser Rei de Góndor, el regne del sud de la Terra Mitjana fundat pels Numenoreans a l'exili que apareix a l'obra de J.R.R. Tolkien.

Besnét del difunt rei Calmacil, Castamir es trobava molt enrere de la línia successòria a Góndor, però la seva sang reial i càrrec destacat de Senyor dels Vaixells que havia ocupat durant el regnat de Valacar van situar-lo com a candidat al tron per aquells que un cop mort aquest rebutjaven a la seva descendència com a legítims hereus.

El rei Valacar s'havia casat amb Vidumavi, que no era de sang numenoreana i pertanyia a la raça dels homes del nord. En conseqüència, el seu únic fill Eldacar no era considerat per a molts com a digne successor de la línia reial al no tenir sang pura. Les protestes inicials es van convertir en una rebel·lió oberta, i quan amb la mort de Valacar va pujar al tron Eldacar, els opositors van unir-se entorn de Castamir i va esclatar la guerra civil. El conflicte s'acabaria coneixent com "La Guerra entre Germans".

Al cap de cinc anys de la coronació d'Eldacar, Castamir va reunir el seu exèrcit (format majoritàriament per gondorians procedents dels feus del sud) i es va dirigir a la capital: Oguíliath. Castamir van prendre la ciutat, obligant a fer fugir Eldacar i capturant el seu primogènit Ornendil.

L'atac de Castamir i la batalla que es produí a Osguíliath van causar grans desperfectes a la ciutat, provocant l'esfondrament de la gran Cúpula de les Estrelles que es trobava al centre de l'Ànduin.

Castamir es proclamà rei i durant deu anys va governar Góndor cruelment. Amb el temps es va anar guanyant l'enemistat de molts gondorians amb alguns dels seus actes, com l'execució d'Ornendil. L'opinió del poble es va anar girant contra seu i fou anomenat "l'Usurpador".

Des de Rhovanion, Eldacar va reunir un exèrcit amb els seus partidaris i va marxar cap al sud. Finalment els dos bàndols es van enfrontar a la Batalla dels Guals de l'Erui, i Eldacar en persona va matar a Castamir.

Tot i que Eldacar va recuperar la corona, part de l'exèrcit de Castamir liderats pels seus fills es van retirar al port de Pelàrguir, des d'on fugiren per mar fins a Úmbar. Els descendents de Castamir es coneixerien en el futur com "Els Corsaris d'Úmbar", uns pirates ferotges que terroritzarien els ports de Góndor durant segles.

Genealogia de la família reial de Góndor abans de la Guerra Civil[modifica]

 
 
 
 
 
Calmacil
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Romendacil II
 
Vidugavia
 
 
?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Valacar
 
Vidumavi
 
?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eldacar
 
 
 
Castamir
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ornendil
 
Aldamir


Precedit per:
Eldacar
Rei de Góndor
1437 T.E.-1447 T.E.
Succeït per:
Eldacar (restaurat)