Castanyoles

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'instrument musicalCastanyoles
Kastanjetter, Nordisk familjebok.png
Tipusconcussion vessels (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació Hornbostel-Sachs111.141 Modifica el valor a Wikidata
Castanyoles de fusta de finals del s. xviii de la col·lecció de José de Udaeta del Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques
Castanyoles

Les castanyoles, castanyetes o postisses són un instrument idiòfon de percussió consistent en dues peces de fusta o d'os, de forma rodonenca, que tenen una cara còncava i que, agitades una contra l'altra, produeixen un so sec i fort que sol servir principalment per a acompanyar danses.[1]

Els noms de castanyoles o castanyetes deriven del fruit del castanyer (Castanea sativa), per la semblança de la seva forma amb la d'una castanya. La majoria de llengües europees tenen un nom semblant: castanhetas (portuguès i occità), castagnettes (francès), castagnette (italià), castanets (anglès), Castagnetten (alemany).[2]

El nom de postisses és usual en certes localitats valencianes.[3]

Història[modifica]

Les castanyoles són un instrument popular, tocat per ballarins a tota la Mediterrània des de molt antic, com a mínim a l'època dels fenicis. Als Països Catalans, com arreu, es tocaven de manera intuïtiva, sense cap formació especial, fins que al segle xix l'escola bolera de Barcelona les va incloure com a ensenyament dins de la dansa. A la segona meitat del segle xx, Emma Maleras va inventar un mètode per a aprendre a tocar-les com qualsevol altre instrument musical, i també un tipus de pentagrama especial, anomenat bigrama, que són els que s'empren avui a tot el món. Avui existeixen cors formats exclusivament per tocadors de castanyoles, com per exemple Tocs i «Cor Castanets», als Països Catalans. També són utilitzades per molts grups de dansa catalana (esbarts dansaires). Paral·lelament, un instrument similar i amb el mateix origen, els cròtals, també s'han inclòs a l'ensenyament de la dansa clàssica oriental.

Tipus i usos[modifica]

Castanyoles de vori, segona meitat del segle xix, al Museu de la Música de Barcelona

El material de què estan fetes pot ser molt divers: fusta, vori, metall i, actualment, s'ha introduït la utilització de resines i plàstics sintètics que també ens en proporcionen d'una qualitat excel·lent. Fins i tot, n'hi ha una variant feta amb dues petxines: les castanyoles marines.

El to de les castanyoles depèn d'una part del material i de l'altra de la mida: com més grosses són, més greu sonen.

Els grups musicals i les orquestres utilitzen per al so de les castanyoles un tipus que està format per un mànec acabat en forma de castanyola amb la part buidada a ambdós costats. A banda i banda van lligades dues peces igual que les castanyoles descrites suara i sonen agafant-les pel mànec i agitant-les.

Pel que fa a l'ús d'aquest instrument, es pot dir que ha estat molt estès entre l'alta cultura i també la cultura popular tradicional i hi hagut retroalimentació.

Quant a l'Alta cultura, tenim figures mundials com a mestres en castanyoles:

 • Emma Maleras, és nascuda a Ripollet, gran concertista mundial i autora de la primera notació musical per a castanyoles i un mètode per al seu ensenyament anomenat Maleras que s'usa a tot el món.[4][5]
 • Consol Grau, és nascuda a Barcelona, deixeble de l'Emma Maleras i gran concertista mundial, com a solista i com a directora i coreògrafa-compositora del grup de castanyoles Tocs. Fa més de trenta anys que col·labora estretament amb Emma Maleras com a docent.[6]
 • José de Udaeta, era nascut a Barcelona, deixeble de l'Emma Maleras, ballarí i gran concertista mundial. A més d'autor d'obres sobre castanyoles.[7] Al Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques es conserva la seva nombrosa col·lecció de castanyoles de totes les èpoques, regions d'Espanya i d'arreu del món. Va morir el 2009.

En relació a la cultura popular tradicional, hi ha una gran diversitat de maneres de posar-se-les i de fer-les sonar, és dir cada zona té un mètode particular de fer-les anar. Malgrat això, a partir del moment que es van crear els grups folklòrics s'ha anat estandarditzant la tipologia de castanyetes, la manera de posar-se-les i de fer-les sonar. Exemples:

 • penjades del dit del mig i repicar-les entre els dits i el palmell balancejant-les, o bé donant un cop sec.
 • penjades del polze i es van picant alternativament amb els quatre dits de la mà dreta i amb un cop de la mà esquerra fent una varietat de sons molt més ric. Un repic seguit s'anomena carretilla i juga amb un so fort i fluix o bé accelerat i lent.
 • a Eivissa i Formentera els homes utilitzen unes que són un xic més grosses, en forma de D i que es lliguen al palmell de la mà. Solen estar guarnides amb sanefes i tenen un buidat semiesfèric a la part interna. Un llistonet a la xarnera manté les dues parts separades. La mida varia segons vagin destinades a homes, dones o nens. Les utilitzen en les cantades i els balls populars pitiüsos, anomenats popularment Ball Pagès. La producció de castanyoles a Eïvissa és artesana, estan fetes amb arrel de ginebró i es triga dos anys per tenir-les llestes. Potser per això és una activitat que s'està perdent: només queden dues persones a l'illa que en fan.
 • Una mena de castanyoles o cròtals les podem trobar en algunes poblacions de berbers. Són metàl·liques, amb una forma que recorda un 8: dues cassoletes unides per un tram que porta unes tires de cuir per agafar-les. Un dels extrems està lligat amb un filferro i es fan sonar tancant la mà, amb un ritme de dos cops la dreta i un l'esquerra. En les festes rituals, com ara els casaments, una colla de cantaires les toca, acompanyant-se també de tambors, mentre la resta de convidats dansa al seu voltant. També les toquen de vegades els ballarins, com ocorre a les danses populars als Països Catalans.

Endevinalla[2][modifica]

Són fetes de fusta:

panxa per panxa,

forat per forat;

i amb sa remenadissa

fan tra-ca-trac, tra-ca-trac.

Cançoner[2][modifica]

Ballen com a perns de rifa

i fan brunzir ses faldetes,

i es qui sent ses castanyetes

tot d'una d'amor se grifa.

*******************

Jo tenc unes castanyoles

fetes de pic de martell,

de mon avi, al cel sia ell.

Gos un sou que no les sones.

********************

Diuen que fan tan bon so

ses castanyetes d'en Pere:

n'hi ha una de figuera

i s'altra de llenyam bo.

*********************

¿Me vols dir per què no sones

com te poses a ballar?

¿O tens por de rebentar

es so de ses castanyoles?

**********************

S'al·lot que tendràs, Tonina,

ho serà, de s'ui des vent.

Sabrà tocar castanyetes

i qualsevol instrument.

***********************

En Pep Gonella té

un ca de bou;

el baratà amb un ou

de xoriguer.

El va dar an es porquer

de Son Catiu,

que era s'homo més viu

de dins Son Serra.

Sabia tocar guiterra

i castanyetes,

feia ballar pessetes

dins un garbell.

Es germà des porcell

era un cabrit;

se va taiar un dit

fent un llaüt.

Va davallar es poput

felanitxer,

que feia de barber

davant can Pau.

Es cosí Nicolau

va matar s'ase:

li va aficar s'espasa

arran des cul.

*******************

La paraula castanyetes s'usa també en sentit eufemístic per designar les parts sexuals masculines. En canvi, per a les femenines, s'usa en singular:

Toca'm es coions, Francina,

i guanyaràs tres pessetes;

veuràs que s'arreveixina

es pèl de ses castanyetes.

*******************

Remil i una punyeta!

va dir madò Galindó

quan se sentí es gorrió

a devers sa castanyeta.

*********************

També s'usa en sentit escatològic, és a dir amb el significat de pet:

Molt m'agraden ses mongetes

perquè és un llegum purgant,

i un homo de tant en tant

repica ses castanyetes.

Bibliografia[modifica]

 • Emma Maleras. Les castanyoles: la grandesa d'un instrument petit, editat per la Diputació de Barcelona, 2007. ISBN 9788477948865 (català)
 • Castanyoles. L'estudi del ritme musical., d'Emma Maleras. Editorial Boileau, 2004. (català)

Referències[modifica]

 1. Alcover, Antoni M.; Moll, Francesc de B. «castanyola». A: Diccionari català-valencià-balear. Palma: Moll, 1930-1962. ISBN 8427300255.  Alcover, Antoni M.; Moll, Francesc de B. «castanyeta». A: Diccionari català-valencià-balear. Palma: Moll, 1930-1962. ISBN 8427300255. 
 2. 2,0 2,1 2,2 Orpí Ferrer, Pere. Instruments tradicionals: música, senyals i cultura de l'oci. Palma: Documenta Balear, 2009. ISBN 9788496841949. 
 3. Alcover, Antoni M.; Moll, Francesc de B. «postissa». A: Diccionari català-valencià-balear. Palma: Moll, 1930-1962. ISBN 8427300255. 
 4. Resum biogràfic d'Emma Maleras(anglès)
 5. Entrevista a Emma Maleras(castellà)
 6. Consol Grau Web de Tocs. (castellà)
 7. Web de José de Udaeta(castellà)

Curiositats[modifica]

A la tomba de Tutankhamon hom hi va trobar, entre moltes altres coses, unes castanyoles.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castanyoles