Castell cartoixa de Vallparadís

(S'ha redirigit des de: Castell Cartoixa Vallparadís)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell cartoixa de Vallparadís
Imatge
El castell vist des del torrent de Vallparadís
Dades
TipusCastell i monestir cartoixà Modifica el valor a Wikidata
Part deMuseu de Terrassa Modifica el valor a Wikidata
Primera menció escrita1110
Característiques
Estat d'úsEn bon estat
Estil arquitectònicarquitectura gòtica Modifica el valor a Wikidata
Materialmaçoneria
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTerrassa (Vallès Occidental) i Província cartoixana de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 33′ 53″ N, 2° 01′ 08″ E / 41.5646°N,2.01892°E / 41.5646; 2.01892
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN215-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0001146 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC236 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC3318 Modifica el valor a Wikidata
Lloc webterrassa.cat… Modifica el valor a Wikidata

El castell cartoixa de Vallparadís és una antiga edificació de Terrassa, situada vora el torrent de Vallparadís. Des de 1959 és la secció principal de les sis que actualment conformen el Museu de Terrassa. S'hi accedeix pel parc de Vallparadís i pel carrer Salmerón. En aquest mateix carrer, pocs metres més amunt, hi ha el Centre de Documentació i Museu Tèxtil, gestionat per la Diputació de Barcelona.

Història[modifica]

El primer esment d'una fortificació vora el torrent de Vallparadís es troba en un document del 1110, quan Berenguer de Sanlà i la seva dona Ermessendis compren al comte de Barcelona, Ramon Berenguer III, unes terres per construir-hi la seva residència senyorial. El castell de Vallparadís, doncs, pertanyerà a aquesta família, que van adoptar el cognom de Terrassa, fins al 1344, en què Blanca de Centelles, filla de Bernat de Centelles i de Saurina de Terrassa, cedeix el castell a monjos cartoixans d'Escaladei i de la seva filial de Sant Pol de Mar, que per a la seva nova funció de monestir van introduir reformes importants, com la creació del claustre a l'antic pati d'armes, la sala capitular i la capella.

Com a cartoixa de Sant Jaume de Vallparadís subsistirà fins al 1413, en què la comunitat es trasllada a Tiana, a la nova cartoixa de Montalegre. Aquell any passa a mans dels carmelitans de l'Hospital de la Santa Creu de Barcelona i, més endavant, és adquirida per Jofre de Sentmenat el 1432. Els Sentmenat van ser els senyors de la quadra de Vallparadís fins al 1830, en què aquest territori va passar sota la jurisdicció del municipi de Terrassa. L'antic castell, aleshores esdevingut una gran masia, encara va ser adquirit, el 1852, per la família Maurí. El 1944 fou declarat monument històric, i el 1947 els Maurí el van cedir a l'Ajuntament de la ciutat, que, després d'una intensa i fantasiosa campanya de restauració i reconstrucció duta a terme per l'arquitecte Alexandre Ferrant, hi va decidir instal·lar el Museu de Terrassa el 1959.[1]

Edifici[modifica]

Galeria superior del claustre

El castell actual –que conserva poques restes de l'original, voltat d'un fossat i amb una gran torre central– és de planta rectangular, de murs amb espitlleres i amb quatre torres quadrades als angles i tres bestorres (o mitges torres) al mig dels costats nord, est i sud. Les transformacions arquitectòniques per adequar-lo a les funcions com a cartoixa encara es conserven. Hi destaca el claustre, de dos pisos –l'inferior d'obertures bastant irregulars, i el superior més uniforme, d'arcs apuntats i capitells geomètrics sense decorar–, amb l'antiga sala capitular al costat est, coberta amb volta de creueria. L'antiga església del monestir és la sala anomenada avui el Tinellet, de coberta plana aguantada per quatre arcs apuntats diafragmàtics.

Museu[modifica]

Inaugurat el 1959 com a Museu Municipal d'Art, alberga l'exposició permanent i disposa d'una sala d'exposicions on s'exhibeixen les col·leccions del seu fons, formades per peces arqueològiques i artístiques provinents de la ciutat, del terme municipal i de la comarca, que procedeixen de la col·lecció de l'antiga Biblioteca Museu Soler i Palet, creada el 1928 per l'advocat i historiador Josep Soler i Palet i situada al centre de Terrassa. També conserva la col·lecció d'aparells de ràdio d'Eudald Aymerich, que va cedir-la a la ciutat el 1974.[2]

L'original de la Creu Gran, exposat al Museu

La nova exposició permanent data del 1994 i està estructurada en diferents àmbits cronològics:

Obres destacades[modifica]

Referències[modifica]

  1. Catalunya, Agència Catalana del Patrimoni, Generalitat de. «Castell Cartoixa de Vallparadís». [Consulta: 19 agost 2023].
  2. AADD. Museus i Centres de Patrimoni Cultural a Catalunya. Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2010, p. 122. ISBN 84-393-5437-1. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell cartoixa de Vallparadís

Vegeu també[modifica]