Castell d'Eslida

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell d'Eslida
Imatge
Castell d'Eslida
Dades
TipusMonument i castell Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaEslida (la Plana Baixa) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSobre un turó que corona la població
Map
 39° 52′ 40″ N, 0° 18′ 31″ O / 39.877778°N,0.308611°O / 39.877778; -0.308611
Bé d'interès cultural
Data25 juny 1985
IdentificadorRI-51-0010994
Codi IGPCV12.06.057-001[1] Modifica el valor a Wikidata
Bé d'interès cultural
IdentificadorRI-51-0010994
Codi IGPCV12.06.057-001[1] Modifica el valor a Wikidata

El castell d'Eslida a la Plana Baixa, País Valencià, és una fortalesa medieval, l'estructura actual —visible i deduïble— data de la invasió musulmana, i se situa sobre un cim que corona la població. S'accedeix al monument seguint la carretera d'Artana, fins a arribar a uns xalets situats a la vora, després un tram asfaltat puja fins als esmentats xalets. Des d'allà per a arribar a les ruïnes cal pujar un vessant escarpat cobert de vegetació.

Donada la notorietat de la vila en època medieval, la fortificació va haver de tindre cert relleu estratègic, encara que no es coneguen enfrontaments ni setges, ni tan sols en el transcurs de les escaramusses esdevingudes durant rebel·lió dels moriscs en el segle xvi (1526). Després de l'expulsió dels moriscos, fortificació i població pateixen una accentuada decadència que, en el cas de la primera i tot i el floriment de la vila, no ha cessat.

Descripció[modifica]

Es tracta d'una fortificació de planta poligonal irregular, de la qual es conserva un tram de muralla i restes d'algunes torres. Destaca la torre de l'homenatge de planta triangular, amb dues torres de planta circular adossades als seus angle lateral. Aquesta torre junt amb la del Castell de la Mola de Novelda són els únics exemplars de torres musulmanes de planta triangular existents en tot el País Valencià. Els murs estan realitzats amb argamassa i pedres.

La planta real de la fortificació es desconeix. Molt probablement, el castell s'alça sobre el lloc que ocupava una fortificació romana anterior. El seu estat general és ruïnós, a l'espera d'una iniciativa de les parts implicades que permeta l'excavació i estudi de zona, en benefici de l'interès cultural de la vila d'Eslida.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell d'Eslida