Castell de Batea

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Batea
Imatge
Dades
TipusCastell Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBatea (Terra Alta) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 05′ 46″ N, 0° 18′ 39″ E / 41.096061°N,0.310735°E / 41.096061; 0.310735
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN789-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0006586 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC882 Modifica el valor a Wikidata

El Castell de Batea era situat a dalt d'un petit turó, al sector meridional del terme.

Història[modifica]

El 1153, consta Batea per primer cop en un document escrit de donació de Ramon Berenguer IV als templers de l'ampli terme del castell de Miravet del qual formaven part el Castell d'Algars i el de Batea Batea citats en el document: «castrum de Algars et castrum de Bathea, cum terminis sibi pertinentibus». Aquesta donació fou ratificada el 1182 per Alfons I. En aquest moment, els templers, ja molt arrelats en el territori, iniciarien una veritable tasca de colonització. Atorgaren a Batea una carta de poblament l'any 1205, mitjançant l'establiment de 60 nous pobladors. Els templers de la comanda de Miravet establiren una sotscomanda a Algars de la qual depenia el nucli de Batea. Molt probablement, el sovintejat absentisme dels frares templers en aquestes terres apartades permeté la incursió del cavaller Artau d'Artusella, germà d'Elvira de Cervelló, usufructuària de Gandesa, el qual s'apoderà dels castells de Batea i Algars. Els templers pogueren recuperar-los arribant a un compromís amb l'esmentat cavaller que es signà el desembre de 1216. La lentitud de la tasca de colonització per part dels templers es veu reflectida en l'atorgament d'una segona carta de poblament a Batea l'any 1244 per part del comanador de Miravet. El lloc i el castell de Batea, juntament amb els altres pobles de la contrada, passaren al domini de l'orde de l'hospital de Sant Joan de Jerusalem amb l'extinció de l'orde del Temple a l'inici del segle xiv.[1]

Arquitectura[modifica]

Del castell de Batea, avui en dia, només en resten una sèrie de filades de pedra d'algun mur en el nucli antic de població, o vila closa.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell de Batea
  1. Ramos i Martínez, Maria-Lluïsa; Pagarolas i Sabaté, Laureà. «Castell de Batea». A: Tortosa i Les Terres de l'Ebre La Llitera i el Baix Cinca. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1997, p. 82 (Catalunya romànica, XXVI). ISBN 84-412-2515-X. 

Enllaços externs[modifica]