Castell de Morella

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Morella
Imatge
Vista del castell de Morella
Dades
TipusMonument i castell Modifica el valor a Wikidata
Construccióc.1294 - 
Característiques
Estil arquitectònicÈpoca ibèrica
Altitud1.073 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMorella (els Ports) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMola de Morella
Map
 40° 37′ N, 0° 06′ O / 40.62°N,0.1°O / 40.62; -0.1
Bé d'interès cultural
Data3 juny 1931
IdentificadorRI-51-0000508
Codi IGPCV12.01.080-005[1] Modifica el valor a Wikidata
Bé d'interès cultural
IdentificadorRI-51-0000508
Codi IGPCV12.01.080-005[1] Modifica el valor a Wikidata

El castell de Morella és un castell-fortalesa d'origen musulmà, situat estratègicament sobre un penyal a 1.073 msnm. La muralla de Morella disposa de 14 torres defensives, entre les quals destaca la Torre del Pantó, documentada des del segle xv. Aquesta presenta una disposició rectangular i 12,5 metres d'alçària, i està construïda amb murs de maçoneria a dues cares, amb cantoneres de pedra treballada i espitlleres. Després de la nefasta gestió de la Diputació de Castelló, i de la seua recuperació en mans del Ministeri de Cultura, amb col·laboració de l'ajuntament de Morella, s'hi està duent a terme importants treballs de restauració i conservació.

Porta d'accés a la Torre de la Pardala.

El lloc presenta ocupació des d'època ibèrica. Des d'aleshores, ha estat un enclavament important en diferents confrontaments armats. El seu caràcter inexpugnable permeté que només fos vulnerat dues voltes, a causa d'una traïció en la conquesta i per una infiltració de Cabrera a través d'un excusat de la muralla durant les Guerres Carlines.

Després que Cabrera entrara a la fortalesa, aquesta es convertí en una de les places fortes dels carlins i base del seu exèrcit. El 1839, l'enginyer prussià Von Radhen el reestructurà per tal d'incorporar-hi els nous avenços defensius de l'època. Un any després, sofrí grans desperfectes a causa del bombardeig d'Espartero, que encertà una de les bombes en el polvorí del castell.

El castell de Morella fou també una plaça forta en la Guerra de la Independència. Segons conta la llegenda, la líder morellana Josefa Bosch, la Pardala, fou penjada per l'exèrcit francès des d'una de les torres del castell com a represàlia per la seua dura resistència en aquesta guerra. En honor seu, s'anomena aquesta torre la Torre de la Pardala.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell de Morella