Castell de Paretstortes

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'edifici
Castell de Paretstortes
004 Peyrestortes ( 66600 ).JPG
Angle sud-est del castell
Dades bàsiques
Tipus Castell
Característiques
Estil Romànic
Construcció Segle XI
Altitud 41,1 msnm
Ubicació
Comarca Rosselló
Municipi Paretstortes
Modifica dades a Wikidata

El Castell de Paretstortes és un castell medieval d'estil romànic dels segles XI-XII situat en el poble de Paretstortes, del terme comunal del mateix nom, a la comarca del Rosselló (Catalunya del Nord).

Està situat[1] al bell mig del poble de Paretstortes, en el seu punt més alt, al costat nord-est de l'església parroquial de Sant Joan Evangelista. En el seu interior, al costat nord, hi ha l'antiga església parroquial del poble.

La forma Paredstortes ja apareix documentada el 925, dins de les confrontacions del terme de Baixàs. Al segle XI consta una senyoria local, atestada en la persona de Berenguer Isarn de Parestortes el 1086. La seva vídua, Estefania, i els seus fills Berenguer, Bernat, Dalmau i Guillem en són continuadors, així com els seus descendents, fins al 1418, quan mor Anna de Parestortes, muller d'un d¡Oms i de Perapetusa.

Originàriament era una fortificació dels segles XII-XIII, però ha sofert moltes modificacions posteriors, que en alguns llocs fan difícil què és de l'edifici original i què és afegit. Hi fou incorporada el segle XVIII la primitiva església parroquial del poble, dedicada a sant Joan Evangelista, igual que l'església actual, dedicada al mateix sant, situada a l'angle sud-oest del castell.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «112 - Paretstortes». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. I. Aiguatébia-Montner. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Paretstortes». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Ponsich, Pere. «Parestortes: Castell de Parestortes». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9. 

Referències[modifica]