Castell de Paretstortes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Paretstortes
Imatge
Angle sud-est del castell
Dades
TipusCastell
ConstruccióSegle XI
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Altitud41,1 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
ComarcaRosselló
 Paretstortes
Map
 42° 45′ N, 2° 51′ E / 42.75°N,2.85°E / 42.75; 2.85

El Castell de Paretstortes és un castell medieval d'estil romànic dels segles xi i xii situat en el poble de Paretstortes, del terme comunal del mateix nom, a la comarca del Rosselló (Catalunya del Nord).

Està situat[1] al bell mig del poble de Paretstortes, en el seu punt més alt, al costat nord-est de l'església parroquial de Sant Joan Evangelista. En el seu interior, al costat nord, hi ha l'antiga església parroquial del poble.

Història[modifica]

La forma Paredstortes ja apareix documentada el 925, dins de les confrontacions del terme de Baixàs. Al segle xi consta una senyoria local, atestada en la persona de Berenguer Isarn de Parestortes el 1086. La seva vídua, Estefania, i els seus fills Berenguer, Bernat, Dalmau i Guillem en són continuadors, així com els seus descendents, fins al 1418, quan mor Anna de Parestortes, muller d'un d'Oms i de Perapetusa.

El castell és documentat[2] des del 1267, tot i que un document del 1224 deixa entreveure la seva existència.

L'edifici[modifica]

Originàriament era una fortificació dels segles XII-XIII, però ha sofert moltes modificacions posteriors, que en alguns llocs fan difícil què és de l'edifici original i què és afegit. Hi fou incorporada el segle xviii la primitiva església parroquial del poble, dedicada a sant Joan Evangelista, igual que l'església actual, dedicada al mateix sant, situada a l'angle sud-oest del castell.

El castell originalment ocupava uns 750 m². El seu costat nord és actualment ocupat per l'església esmentada, i el sud, per edificis agrícoles envoltats per un pany de la muralla del castell; aquestes construccions contemporànies foren el motiu de les excavacions del 2011. A més, el seu sector oest va veure aparèixer, el segle xviii l'església nova de sant Joan Evangelista. Hi havia un fossar, retrobat reomplert a les excavacions arqueològiques esmentades, d'una amplada de 7,5 m. Possiblement ja a la Baixa Edat Mitjana, entre els segles xi i xii ja devia ser en curs de ser tapat.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «112 - Paretstortes». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. I. Aiguatébia-Montner. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Paretstortes». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Catafau, Aymat; Passarrrius, Olivier. «Opérarion nº 2 : le Château. Commune de Peyrestortes». A: Villages d'hier, villages d'aujourd'hui. Plaine du Roussillon. 2 volumes. Perpinyà: Université de Perpignan et Centre de Recherches sur les Sociétés Méditerranéennes, 2011 (Projet Collectif de Recherches). 
  • Ponsich, Pere. «Parestortes: Castell de Parestortes». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9. 

Referències[modifica]

  1. «El Castell de Paretstortes en els ortofotomapes de l'IGN». Arxivat de l'original el 2016-09-18. [Consulta: 6 setembre 2016].
  2. Catafau i Passarrius, 2011.