Castell de Pontellà

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Pontellà
Imatge
Restes del castell, als peus del castell d'aigua
Dades
TipusCastell medieval
Primera menció escrita979
Construcciósegle x
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Altitud108,5 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
ComarcaRosselló
 Pontellà i Nyils
LocalitzacióPontellà
Map
 42° 37′ 37″ N, 2° 48′ 44″ E / 42.62703°N,2.81219°E / 42.62703; 2.81219

El Castell de Pontellà era un castell medieval d'estil romànic del segle xi situat en el poble de Pontellà, a la comarca del Rosselló, a la Catalunya del Nord.

Està situat en el punt més alt del turonet[1] on es troba el nucli vell del poble, tancant la cellera de la qual nasqué el poble de Pontellà. Del castell pròpiament dit amb prou feines en queda res, en canvi, sí que es conserven força vestigis de la resta de murs que tancaven la vila closa de Pontellà.

Història[modifica]

El primer esment de Pontellà és del 872, en una confrontació amb Tullars: de circi affrontat in ipsa guardia qui est in termino Pontiliano. El 876 tres monjos de Sant Andreu d'Eixalada donen terres a aquell monestir uns béns a Pontiliano. El 982, en un diploma del rei Lotari es reconeixen béns de Sant Pere de Rodes a Pontellà i Nyils. Els vescomtes de Conflent i el capítol d'Elna també hi tenien possessions, totes elles a bastament documentades.

Des de finals del segle xi, el senyoriu de Pontellà estigué en mans dels vescomtes de Castellnou, fins que, al segle xiv, passà per diverses mans a causa de vendes, confiscacions, subhastes i cessions.

Les restes del castell[modifica]

Al punt més elevat del poble hi ha algunes restes de la torre que devia formar part del castell; possiblement fou en bona part arrasat per a la construcció d'un altre castell: el castell d'aigua, que és com anomenen en francès les torres de l'aigua. En la resta de població es conserven diversos panys de paret i altres restes de les fortificacions del poble.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Pontellà». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Ponsich, Pere. «Pontellà: Vila murada de Pontellà». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9. 

Referències[modifica]