Castell de Saburella

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Castell de Saborella)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Saburella
Imatge
Dades
TipusCastell Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica
arquitectura gòtica Modifica el valor a Wikidata
Altitud685 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaQuerol (Alt Camp) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióA la dreta del riu Gaià, a l'extrem nord-oest del terme municipal. Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 25′ N, 1° 22′ E / 41.42°N,1.36°E / 41.42; 1.36
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN1345-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0006692 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC1516 Modifica el valor a Wikidata

El castell de Saburella, o de Savorella, al terme municipal de Querol (Alt Camp), és de construcció posterior a la Reconquesta i està situat a la banda dreta del riu Gaià. Es troba sobre un turó (683 m) i la seva conservació és prou bona, sobretot una de les tres torres semicirculars, que es manté gairebé sencera, i una part de la muralla. Les poques notícies històriques que ha generat aquesta fortificació han fet més difícil establir una datació unànime, tanmateix pensem que la seva construcció ha de ser tardana, de finals del segle XII-principis del segle xiii, i relacionada de ben segur amb els conflictes que en el veí castell de Selmella tingueren lloc entre el monestir de Santes Creus i els Cervelló.

Ubicació[modifica]

El castell de Saburella està assentat damunt d'un turó cònic, prop del torrent de Comadevaques, que baixa de la banda de Vallespinosa, ja a la Conca de Barberà. Des del castell veurem al nord, Sant Miquel de Montclar; al nord-est, el cim de Formigosa i el torrent de Comadevaques; a l'est el puig de Montagut i el castell de Pinyana; i al sud el Camp de Tarragona i la vall del Gaià.

Vista del conjunt

Aquest castell està situat a 683 m d'altitud i a prop de la vila i castell de Querol, si bé a l'altra banda del riu Gaià. Mentre que el proper castell de Selmella esdevé un castell del tipus roquer, situat arran de cinglera, el de Saburella el trobem en un terreny planer dominat per antics conreus i restes d'alzinars tot i que la pineda de pi blanc esdevé preponderant al seu entorn.

Història del conjunt[modifica]

La primera referència documental és de l'any 1229 quan s'esmenta en el testament de Ramon Alemany de Cervelló, on es disposa que s'edifiqui en el castell una capella en honor de Sant Miquel; s'hi lleguen diverses rendes per al seu sosteniment i per al del capellà al qual haurà de servir. Així mateix el castell ha de ser per a Guillem de Claramunt, cunyat seu, durant la seva vida, fet que no serà possible en morir aquest en l'expedició a Mallorca. Continua Saburella en mans del llinatge dels Cervelló, fet que ens corrobora una notícia de l'any 1380, moment en què el rei Pere III el Cerimoniós demana al batlle general la restitució als Cervelló de diversos castells que havien estat ocupats per la corona, entre els quals figura el de Saburella. Més endavant, l'any 1481, el trobem com a afrontació o límit del terme del Pont d'Armentera [1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell de Saburella
  1. Els castells del Gaià. Editorial Cossetània, 1999

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]