Castell de Vadstena

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Vadstena
Imatge
Dades
TipusCastell, conjunt d'edificis, atracció turística, empresa, bé cultural i patrimoni a Suècia Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteArendt de Roy, Hans Flemming
Construcció1545 - 1620
Úschâteau Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicRenaixement
Edifici1 Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
EstatSuècia
 Vadstena
LocalitzacióHamngatan 4, SE-592 30 Modifica el valor a Wikidata
Map
 58° 26′ 45″ N, 14° 53′ 01″ E / 58.44597°N,14.88361°E / 58.44597; 14.88361
Complex governamental catalogat
Data25 gener 1935
Activitat
FundadorGustau I de Suècia Modifica el valor a Wikidata
Propietat deServei d'Immobles Estatals Modifica el valor a Wikidata
Gestor/operadorVisit Vadstena AB (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Lloc webvadstenaslott.com Modifica el valor a Wikidata

El Castell de Vadstena (en suec Vadstena slott) és un antic castell reial situat a Vadstena, al comtat d'Östergötland, Suècia.

Història[modifica]

El castell de Vadstena va ser construït originàriament pel rei Gustau Vasa el 1545 com una fortalesa per protegri Estocolm dels enemics del sud. La fortalesa consistia en un primer moment amb un conjunt de tres edificis de pedra davant del llac Vättern, amb una muralla de 31 metres de llarg, un pati d'armes, un fossat i quatre torres de canó circulars. Les muralles originals van ser enderrocades durant el segle xix i reconstruïts el 1999. Els edificis de pedra originals són ara la planta baixa del castell.

El 22 d'agost de 1552 el rei Gustau Vasa es va casar amb Katarina Stenbock a Vadstena i es va convertir així en la seva tercera esposa. Una de les sales importants del castell s'anomena la Sala del Casament (Bröllopssalen), encara que la construcció d'aquesta no estava acabada en el moment d'aquest casament.

La reconstrucció de fortalesa a palau va començar el 1550 quan el príncep Magnus Vasa va esdevenir duc d'Östergötland. El duc tenia una malaltia mental i fou l'únic fill de Gustau Vasa que no va esdevenir rei de Suècia. Magnus va morir el 1595 i fou sepultat a la propera Abadia de Vadstena.

El 1620 la construcció estava completa i tots els reis de la casa Vasa havien tingut interès en les obres. Des de 1620 el castell ha estat ben conservat i ha esdevingut un dels millors exemples de l'arquitectura renaixentista de Suècia. Fins al 1716 fou un palau reial, quan va perdre l'interès i es va convertir en un magatzem de gra.

Actualitat[modifica]

Des de 1899 el castell és la seu dels Arxius Provincials i també compta amb un museu de mobles dels segles xvi i xvii, retrats i pintures. Durant l'estiu, el pati d'armes serveix per a actes com concerts de música clàssica i moderna.

Galeria[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell de Vadstena