Castell de Vernet (Vernet)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'edifici
Castell de Vernet
Castell de Vernet.JPG
El Castell de Vernet amb el Canigó al fons
Dades
Tipus Castell medieval
Primera menció escrita 885
Característiques
Material utilitzat Pedra
Altitud 693,5 msnm
Ubicació geogràfica
Conflent
Vernet
Localització Vernet
Modifica les dades a Wikidata

El Castell de Vernet és una antiga fortificació medieval del poble de Vernet, de la comuna del mateix nom, a la comarca del Conflent (Catalunya del Nord).

És situat[1] al capdamunt del turó on es dreça el poble vell de Vernet, al costat de llevant de l'església parroquial, d'origen romànic, de Sant Sadurní de Vernet.

A partir del 885 comença a esmentar-se el castell, que era de domini comtal, i al voltant del qual es desenvolupà posteriorment el poble de Vernet. La seva senyoria va ser en mans de l'abadia de Sant Martí del Canigó fins a la Revolució Francesa, tot i que hi hagué moments de conflicte amb els Vernet, que tingueren infeudat el castell des del segle XIII. El 1428 patí els efectes d'un terratrèmol, i fou parcialment reconstruït a partir del 1440 per l'abadia del Canigó, que hi situà magatzems de gra i vi. El 1654 havia estat desmantellat per les tropes franceses del príncep de Conti. El 1793 fou comprat per un particular, que l'utilitzà de pedrera: va aterrar una part dels murs per a reaprofitar-ne els carreus.

Reconstruït el segle XIX per la família Lacroix, fou en part refet, i s'hi van incloure peces procedents de Sant Martí del Canigó,[2] tornà a ser reformat al segle XX, i actualment només conserva, de l'antic castell medieval (segles XII-XIII), una torre rectangular molt refeta. Avui dia és una residència privada.

Bibliografia[modifica]

  • Badia i Homs, Joan; Puigferrat i Oliva, Carles; Ramos i Martínez, Maria-Lluïsa. «Vernet: Castell de Vernet». A: La Cerdanya, el Conflent. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1995 (Catalunya romànica. Volum VII). ISBN 84-77399-51-4. 
  • Becat, Joan. «188 - Vernet». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Carabasa, Lluïsa; Pladevall, Antoni. Guies Catalunya Romànica. El Conflent. Barcelona: Pòrtic, 2001. ISBN 84-7306-691-X. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Vernet». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 

Referències[modifica]