Castell de l'Albiol

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de l'Albiol
Imatge
Dades
TipusCastell Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica
arquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud866 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administratival'Albiol (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióDalt del turó del Castell Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 15′ 11″ N, 1° 05′ 19″ E / 41.25306°N,1.08874°E / 41.25306; 1.08874
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN748-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0006550 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC839 Modifica el valor a Wikidata

El Castell de l'Albiol és un antic castell situat al poble de l'Albiol, al Baix Camp, a un turó a uns 866,5 metres d'altitud.[1] Es troba en ruïnes.

Descripció[modifica]

Era de grans proporcions i en resten parts de la muralla amb algunes torres quadrades mig enrunades, i les edificacions centrals. En alguns trams de les parets encara es veuen rengles d'una forma de construcció anomenada opus spicatum. Des del cim es pot contemplar una esplèndida panoràmica.

Història[modifica]

El castell sarraí fou pres per Guillem de Claramunt poc abans de la presa de Siurana. Segurament era bastit sobre una torre d'observació romana. El 1158 el lloc fou cedit pel comte Ramon Berenguer IV a Joan de Martorell, amb l'encàrrec de reconstruir el castell i amb l'obligació de tenir-lo per l'església de Tarragona. Martorell va cedir els seus drets a l'arquebisbe de Tarragona el 1164 i el bisbe Hug de Cervelló el va cedir a Guerau d'Avinyó que va agafar el nom de Guerau de l'Albiol. El castell fou construït o restaurat el mateix 1164. El 1209, Dalmau de l'Albiol va vendre els seus drets al paborde Ramon de Sant Llorenç, senyor de la Selva del Camp que fou senyor del castell i del terme de l'Albiol fins al segle xviii.[2]

A la Guerra dels Segadors es va ordenar, el 1654, pels castellans la seva demolició, que van fer els selvatans, i només se'n conserva una petita part. D'aleshores data probablement la construcció de l'actual església parroquial de Sant Miquel.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell de l'Albiol
  1. Altituds preses del Mapa Topogràfic de Catalunya 1:10.000 de l'Institut Cartogràfic de Catalunya
  2. «Castell de l'Albiol». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 26 abril 2012].