Castell del Bou Negre

(S'ha redirigit des de: Castell del Bou Negre (Argeleta))
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell del Bou Negre
Imatge
Restes del castell
Dades
TipusMonument i castell Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XII
Característiques
Materialtapiera i maçoneria
Altitud311 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaArgeleta (Alt Millars) i Lludient (Alt Millars) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMuntanya al límit dels termes d'Argeleta i Lludient
Map
 40° 04′ 42″ N, 0° 21′ 11″ O / 40.078333°N,0.353056°O / 40.078333; -0.353056
Bé d'interès cultural
Data25 juny 1985
IdentificadorRI-51-0011124
Codi IGPCV12.08.015-001[1] Modifica el valor a Wikidata
Bé d'interès cultural
IdentificadorRI-51-0011124
Codi IGPCV12.08.015-001[1] Modifica el valor a Wikidata

El castell del Bou Negre o de la Mola és un castell situat al terme municipal d'Argeleta, a la comarca de l'Alt Millars (País Valencià). Data d'època medieval i actualment es troba en ruïnes. Està declarat com a Bé d'Interés Cultural.[2]

Història[modifica]

Ubicat sobre jaciments ibers i romans, el castell del Bou Negre va ser la fortificació dominant d'una gran extensió de territori. Es desconeix la data exacta de la construcció, però hi apareix en documents del segle xii. El 1178 és citat com a part dels castells que delimiten la frontera de la diòcesi de Tortosa.

A principis del segle xiii pertany a Abu-Zayd, que el cedeix al seu fill Ferran Pérez i successors. A continuació passaria per mans de la corona, de la nissaga dels Arenós i a la casa ducal de Villahermosa. Va ser plaça clau en diversos conflictes bèl·lics, com ara la guerra entre els descendents d'en Blasco Eximénez d'Arenós (1291), les disputes la casa Reial i la casa de Gandia (1464 - 1477) o a la Guerra de Successió, on va ser cremat junt a la vila. Més tard seria rehabilitat per la seua posició estratègica en les guerres carlines.

Avui en dia el castell es troba en ruïnes. S'aprecien alguns llenços de muralles i els baixos d'algunes torrasses, així com altres restes aïllades i disperses pel terreny. Moltes de les seues pedres es van reutilitzar per a construir edificis de caràcter agrari.

El castell[modifica]

Situat al límit dels termes municipals d'Argeleta i Lludient, el castell del Bou Negre devia tindre unes dimensions considerables, atesa l'àrea que n'ocupen les restes. La seua privilegiada ubicació a 748 metres d'altura es completava amb muralles i torres que defenien l'entrada est i sud de la Mola sobre la qual s'assenta. Els vessants nord i oest es defensaven amb penya-segats inaccessibles.

A l'interior es troba una torre rectangular de pedra de gravera. Se'n considera l'origen romà, donades les troballes de ceràmica d'aquesta època al seu voltant.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell del Bou Negre
  1. 1,0 1,1 URL de la referència: http://eduwp.edu.gva.es/patrimonio-cultural/ficha-inmueble.php?id=2292.
  2. «FITXA BIC's» (en castellà). Direcció General del Patrimoni Cultural.