Castell reial de Salses

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell reial de Salses
Imatge
Restes de la torre de l'homenatge del castell
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud24,1 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
 Salses
LocalitzacióCastell de Salses
Map
 42° 50′ N, 2° 55′ E / 42.84°N,2.92°E / 42.84; 2.92
Restes de muralles i d'una torre

El Castell reial de Salses, en algunes monografies anomenat Castell vell (mentre que el més antic hi rep el nom d'El Castellvell) fou el segon castell de la vila de Salses, a la comarca nord-catalana del Rosselló. És el precedent immediat de l'actual Castell de Salses.

Està situat[1] al nord-oest de la vila, dalt del turó que domina l'actual Castell de Salses des del seu nord-est. Les fotografies aèries permeten descobrir quelcom que és difícil de veure in situ: la planta exacta del castell.

Restes del castell

Alfons I d'Aragó, que havia heretat el comtat de Rosselló i, per tant, el castell de Salses, va encarregar a l'abat de La Grassa la fundació, al lloc de l'antiga vila de Salses, d'un poble nou al qual concediria privilegis i franquícies. En aquesta fundació, es degué abandonar el Castell Vell, massa allunyat del nou emplaçament escollit per al poble refundat, i es posaren les bases del nou, situat a prop i al nord-oest de la nova vila de Salses.

El 1285 va resistir el setge, heroïcament però en va, als croats de Felip III de França durant la Croada contra la Corona d'Aragó.

Actualment es conserven els fonaments de l'antic castell, que permeten descobrir sobre el terreny la seva planta quadrada. El fortí, que fou arrasat en construir el castell nou a poca distància seu, presentava una planta aproximadament quadrangular, d'uns 30 o 40 metres de costat, amb un gruix d'1,8 m. A cada angle hi havia una torre quadrada de 3,4 m. de costat. Pel que sembla, el mur meridional tenia també dues altes torres que emmarcaven la porta d'entrada al castell. Una cisterna es troba al centre del recinte.

Com l'altre castell antic del mateix terme de Salses, algunes de les restes trobades en aquest recinte remeten a l'existència d'un castell d'època romana.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Salses». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Ponsich, Pere; Castellví, Jordi; Bolòs i Masclans, Jordi. «Salses: Castell vell de Salses». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9. 

Referències[modifica]