Catàlisi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La catàlisi és el procés a través del qual s'incrementa la velocitat d'una reacció química. Implica la presència d'una substància anomenada catalitzador que forma part del sistema en reacció, tot i que aquesta es pot dur a terme sense la presència d'aquest. El catalitzador, doncs, augmenta la velocitat de la reacció, reaccionant i regenerant-se, així que es pot recuperar al final de la reacció. En canvi, quan aquesta substància retarda la reacció s'anomena inhibidor de reacció. Aquest procés fou descobert per Elizabeth Fullhame.

Naturalesa del procés[modifica]

La velocitat de reacció depèn de les velocitats dels passos del mecanisme. La funció del catalitzador és simplement proveir un mecanisme addicional (ruta diferent) per anar de reactius a productes. Aquest mecanisme d'alternativa té una energia d'activació menor que el mecanisme en absència de catalitzador; d'altra banda, normalment el factor de freqüència A té semblança per a la reacció no catalitzada i la catalitzada. I per això la constant de velocitat de la reacció catalitzada sigui més gran que la no catalitzada.

Classificació de la catàlisi[modifica]

La catàlisi es classifica en funció de la naturalesa química del medi de la reacció. A partir del nombre de fases presents i de la química implicada és possible agrupar d'acord amb la seva aplicació.

El catalitzador, per definició, no canvia la seva concentració durant la reacció de catàlisi (la reacció intermèdia que redueix l'energia d'activació. Tanmateix, és possible que sí que participi en la reacció global, i es parla llavors d'una reacció autocatalítica.

En biologia, els catalitzadors més importants són les enzims biomolècules responsables de regular la velocitat d'un gran nombre de reaccions en els éssers vius, incloent-hi tot el metabolisme. Vegeu, per exemple, l'ADN polimerasa.

En els processos industrials, la catàlisi és d'enorme importància, ja que permet dur a terme les reaccions en temps molt més curts, amb el consegüent benefici econòmic.

Encara que els catalitzadors no es consumeixen directament en la reacció, sí que cal tenir en compte la possibilitat de l'enverinament d'un catalitzador: la reacció amb una impuresa que converteix el catalitzador en una altra substància (un altre compost químic) sense activitat catalítica.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Catàlisi