Catàlisi heterogènia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Hidrogenació d'etè en una superfície sòlida.

Catàlisi heterogènia és un terme químic que descriu la catàlisi quan el catalitzador es troba en una fase diferent (és a dir sòlid, líquid i gasós, però també entre l'oli i l'aigua) als reactius. Els catalitzadors heterogenis proporcionen una superfície en la que hi pugui haver la reacció.

Catàlisi heterogènia[modifica]

En el cas de la catàlisi heterogènia els catalitzadors es troben en una fase diferent als reactius i productes. El cas més habitual és l'ús d'un catalitzador sòlid amb reactius i productes gasós i/o líquid. Els reactius són adsorbits a la superfície específica del catalitzador, de manera que alguns enllaços químics s'afebleixen permetent l'evolució cap a productes.

L'avantatge d'aquest tipus de catàlisi, que s'utilitza per al 80% dels processos industrials catalitzades, és la facilitat d'implementació. Els reactius passen al catalitzador immobilitzat en un suport. La reacció es pot dur a terme de forma contínua.

Perquè es produeixi la reacció, un o més dels reactius ha de difondre's a la superfície del catalitzador i absorbir-se en ells. Després de la reacció, els productes han de desabsorbir-se de la superfície i difondr's lluny de la superfície del sòlid.

La catàlisi heterogènia asimètrica es pot utilitzar per a sintetitzar compostos químic quirals enantiomèricament purs utilitzant catalitzadors heterogenis.[1] Aquest camp ha donat dos Premis Nobel: Irving Langmuir el 1932 i Gerhard Ertl el 2007.

Una classe de catalitzadors heterogenis són els anomenats "imitadors dels enzims", la superfície reactiva dels quals imita el lloc actiu d'enzims biològics.

Exemples[modifica]

  • La síntesi de l'amoníac és un exemple de catàlisi heterogènia:
3H2(g) + N2(g) ↔ 2NH3(g) – catalitzada per Fe(s).
-CH=CH- + H2 → -CH2-CH2-

Convertidors catalítics[modifica]

Usats sovint en els automòbils. Tres reaccions principals estan catalitzades per convertidors catalítics.

L'oxidació del monòxid de carboni a diòxid de carboni.

2CO(g) + O2(g) → 2CO2(g)

La reducció del monòxid de nitrogen a nitrogen.

2NO(g) + 2CO(g) → N2(g) + 2CO2(g)

L'oxidació dels hidrocarburs a aigua i diòxid de carboni. Això pot ocórrer en qualsevol hidrocarburs, tanmateix, es fa principalment en la gasolina o el gasoil.

2C6H6(g) + 15O2 → 12CO2(g) +6H2O(l)

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Heitbaum, Glorius, Escher, Asymmetric heterogeneous catalysis, Angew. Chem. Int. Ed. 2006, 45, 4732.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Catàlisi heterogènia