Companyia Catalana de Gas i Electricitat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Catalana de Gas)
Infotaula d'organitzacióCompanyia Catalana de Gas i Electricitat

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusnegoci
empresa Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1843
Reemplaçat pernaturgy Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Edifici de la tercera seu social de Catalana de Gas i Electricitat. Portal de l'Àngel, Barcelona.
Carrer de la Mercè (Barcelona), on hi hagué la primera seu de la Companyia.

La Companyia Catalana de Gas i Electricitat va ser una empresa energètica catalana.

Basílica de la Mercè (Barcelona). A la dreta de la imatge, carrer de la Mercè.

Història[modifica]

En 1841 l'expert francès Charles Lebon recolzat per l'emprenedor català Pere Gil Babot i fills aconsegueix en subhasta el primer contracte d'enllumenat públic per gas a Espanya, subscrit amb l'Ajuntament de Barcelona. La durada del contracte era de 20 anys. La família Gil va posar els terrenys per edificar la primera fàbrica de gas d'Espanya (on ara és el Parc de la Barceloneta i l'edifici de Gas Natural). El gener de 1843, es constitueix per desenvolupar l'activitat de fabricació i distribució de gas, la 'Sociedad Catalana para el Alumbrado de Gas', amb un capital de 6 milions de reals de velló. El domicili social era al carrer de la Mercè 20 i al carrer Serra n.22 on romandrà fins 1895, quan es traslladarà al Portal de l'Àngel 22.

En 1912 la 'Sociedad Catalana para el Alumbrado de Gas' canvia de nom a 'Catalana de Gas y Electricidad' (SCGiE).

Quasi immediatament procedeix a l'absorció de la companyia 'Central Catalana de Electricidad'.[1]

Construcció de centrals[modifica]

La central més duradora i potent va ser la de Sant Adrià de Besòs, anomenada popularment "La Catalana". Les obres van començar el 1915, inaugurant-se la central el 1917, prestant servei fins 1966.

Dibuix del dipòsit de gas de la fàbrica de la Barceloneta

Durant la Guerra Civil, en el cas de Catalana de Gas i Electricitat, les fàbriques i instal·lacions de Catalunya van ser administrades pels Serveis Unificats de Gas de Catalunya (bàsicament controlats per la C.N.T., d'ideologia anarquista). Van sofrir nombrosos bombardejos de l'aviació feixista.

Franquisme i postfranquisme[modifica]

En la dècada de 1960 la SCGiE es va reorientar de nou cap al sector gasístic abandonant el negoci de generació elèctrica, va substituir el carbó per nafta en el procés de fabricació de gas ciutat i va començar la seva expansió fora de Catalunya amb l'adquisició de la Companyia Espanyola de Gas, que operava a Cantàbria, Múrcia i la Comunitat Valenciana. Catalana de Gas i Electricitat, va constituir, a Barcelona, el 1965, la societat Gas Natural, SA, amb Exxon, el Banc Hispano Americà, el Banc Urquijo i el Banc Popular Espanyol. L'objecte inicial era la importació de gas natural de Líbia, i posteriorment d'Algèria, construint una planta de regasificació al port de Barcelona, i una xarxa de comercialització a la zona.

Referències[modifica]

  1. «Barcelona y el gas, una relación de 200 años» (en castellà). Revista Transportes, Servicios y Telecomunicaciones, diciembre 2009,Número 16,, Desembre 2009. [Consulta: 4 gener 2018].

Enllaços externs[modifica]