Catalitzador de Wilkinson

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Propietats

General

Nom tris(trifenilfosfina)clororrodi (I)
Formula química RhCl(PPh3)3
Aparença Vermell violaci
Estat d'oxidació del metall (I)

Físiques

Massa molar 924.31 g/mol
Solubilitat Soluble en dissolvents orgànics
Constant de dissociació 1.4 x 10-4
Plantilla:Cnptbis
Advertències i referències


El catalitzdor de Wilkinson, és un complex del metall de transició rodi anomenat tris(trifenilfosfina)clororodi(I), (RhCl(PPh3)3). Les tres fosfines presents en el complex, s'enllacen a l'àtom central de rodi mitjançant els seus parells iònics no compartits.

Sir Geoffrey Wilkinson (1921-1996), Premi Nobel de Química el 1973 pel seu treball independent en química organometàl·lica, va ser el descobridor d'aquest catalitzador de rodi fruit de les seves investigacions sobre la vinculació de l'hidrogen al metall.

Aplicacions[modifica | modifica el codi]

Aquest catalitzador és àmpliament utilitzat per a la hidrogenació d'olefines. L'hidrogen és adsorbit sobre la superfície del metall mitjançant una adsorció dissociativa o una addició oxidant sobre el metall. Es creu que, un cop en dissolució, aquest complex intercanvia reversiblement una fosfina amb una molècula de dissolvent lligada dèbilment. L'addició d'una olefina en el medi, comporta una adsorció d'aquesta pel complex que finalment acabarà per donar-nos com a producte un hidrocarbur sense insaturacions i la recuperació del complex. També s'ha comprovat que és un catalitzador efectiu per a la reacció de diversos diorganomercurials per donar diens conjugats, i alcans amb bons rendiments sota condicions tranquil·les.

Síntesi[modifica | modifica el codi]

El mètode de síntesi del catalitzador de Wilkinson consisteix a fer reaccionar Triclorur de Rodi amb trifenilfosfina en medi d'etanol i a reflux.

Reactivitat[modifica | modifica el codi]

[RhCl(PPh3)3] + NaBH4 → RhH(PPh3)3


[RhCl(PPh3)3] + Me3O(BF4)//MeCN → [Rh(MeCN)(PPh3)3][BF4]


[RhCl(PPh3)3] + RCO2H → [Rh(O2CR-O)(PPh3)3]


[RhCl(PPh3)3] + H2 ⇔ cis-RhCl(H)2(PPh3)3 (18e-) ⇔ RhCl(H)2(PPh3)2 + PPh3


[RhCl(PPh3)3] ⇔ RhCl(PPh3)2 + PPh3 K= 1.4 x 10-4

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Catalitzador de Wilkinson Modifica l'enllaç a Wikidata