Cataplasma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un cataplasma és un tractament tòpic de consistència tova i, normalment, calenta, que s'aplica amb diversos efectes medicinals, especialment quan els efectes són calmants, antiinflamatoris o emol·lients.

Fins a l'aparició dels antibiòtics, els cataplasmes van ser utilitzats com a remei casolà habitual contra els estats de congestió bronquial. Avui dia es consideren tractaments de tipus "alternatiu" o "naturista", encara que s'utilitzen de forma habitual en tractaments d'estètica.[1]

També s'utilitzen els cataplasmes en un altre camp completament diferent: el tractament de materials.

Forma de preparació[modifica]

Tradicionalment els cataplasmes es feien amb una farina de lli, blat o altres cereals rics en fibra vegetal per aprofitar la qualitat d'absorció d'aquesta fibra. Aquesta farina es barrejava amb aigua calenta i el compost actiu (per exemple, mostassa). La pasta resultant, encara calent, es posava en contacte amb la ferida i després es cobria amb una peça d'arpillera o un material similar per finalment embenar la zona.

En bellesa és comú utilitzar argiles o fangs en comptes de farines vegetals. La forma de preparació és similar a la dels cataplasmes tradicionals, però actualment s'utilitzen tovalloles de lli en lloc d'arpilleres i no sempre s'apliquen en calent.

Utilització en veterinària[modifica]

els cataplasmes són un tractament comú per alleujar inflamacions en els cavalls. Normalment s'aplica a la part inferior de les potes usant una bena especial que focalitza el tractament en els tendons d'aquesta àrea especialment procliu a lesions dels tendons. De vegades, els cataplasmes s'apliquen com a simple mesura profilàctica després que el cavall hagi treballat fort, o després d'una carrera camp a través.

Ús en el tractament de materials[modifica]

els cataplasmes s'utilitzen amb diferents bases (sorra de diatomees, hidrogencarbonat de sodi, talc) per fer desaparèixer les taques persistents a diferents pedres poroses o teixits, com les taques d'oli o les produïdes pel contacte amb el metall.

Enllaços externs[modifica]

Nota[modifica]