Catedral de la Santíssima Trinitat (Riga)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Catedral de la Santíssima Trinitat
Svētā Trīsvienības katedrāle
Imatge
Vista exterior
EpònimSantíssima Trinitat Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusCatedral ortodoxa Modifica el valor a Wikidata
Part deMonastery of the Holy Trinity and St. Sergius of Radonezh in Riga (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Construcció1902 - 1907
Característiques
Estil arquitectònicNeobizantí
Materialmaó Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
EstatLetònia
 Riga
LocalitzacióCarrer Krišjānis Barons, 126
Map
 56° 57′ 48″ N, 24° 08′ 52″ E / 56.9633°N,24.1478°E / 56.9633; 24.1478
Monument arquitectònic nacional de Letònia
Data18 desembre 1998
Identificador7494
Activitat
CategoriaCatedral (1961-1991)- Església Ortodoxa
DiòcesiMetropolitan of Riga and all Latvia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ReligióEsglésia ortodoxa i cristianisme ortodox Modifica el valor a Wikidata
Lloc webpravoslavie.lv… Modifica el valor a Wikidata

La Catedral de la Santíssima Trinitat (en letó: Svētā Trīsvienības katedrāle) és una Església Ortodoxa d'estil neobizantí a la ciutat de Riga capital de Letònia, està situada al carrer Krišjānis Barons, 126.[1] Va ser la seu de l'eparquia -és a dir, la diòcesi- de Riga 1961-1991 durant el període en el qual la Catedral de la Nativitat de Riga va ser tancada al culte i es va convertir en el planetari. Ja no és la catedral diocesana.

Història[modifica]

Monestir fundat per la família Mansourova

La història d'aquest edifici va començar el 1891 amb la construcció d'una llar per a nenes i dones joves a càrrec de monges ortodoxes. Els fundadors van ser MN. Mansourova i les seves dues filles, Caterina i Natàlia, que havien estat dames d'honor a la cort de Sant Petersburg. La casa va passar a monestir el 1901 i Catalina Mansourova va ser la primera abadessa.

El 1902 es va començar la construcció d'una veritable església per al monestir, dedicada a la Santíssima Trinitat i consagrada el 1907, el tsar Nicolau II de Rússia i el seu primer ministre Piotr Stolipin van fer una visita a la nova església.

Entre les dues guerres, mentre els refugiats russos bolxevics es tornaven ateus; a Riga, la vida litúrgica va transcórrer tranquil·lament i l'església va continuar fent servei a la vida religiossa i acollida de fidels per a cerimònies. Però en el moment de la Segona Guerra Mundial la comunitat va haver de dispersar-se i va ser tancat. Després de la guerra, les noves autoritats municipals comunistes la van acceptar com a església parroquial. Tanmateix durant l'època de Nikita Khrusxov hi va haver una campanya activa de clausura i demolicions d'esglésies, la catedral de la Nativitat la van convertir en un planetari el 1961, passant l'església de la Trinitat a reemplaçar-la com a catedral diocesana fins al 1991.

Referències[modifica]

  1. Banga, Vita; Levina, Marina. Rīgas dievnami: Arhitektūra un māksla. Riga's Churches: Architecture and Art (en letó). Riga: Zinātne, Apgads Mantojums, 2007. ISBN 978-9984-823-00-3. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Catedral de la Santíssima Trinitat